Cercetatorii au facut o descoperire care marcheaza inceputul unei noi era a geneticii: s-a aflat cum celula organizeaza ADN-ul pentru diviziune

0
70

O celula este capabila sa impacheteze mult ADN in cromozomii sai in timp ce se pregateste de diviziunea celulara. De mai bine de un secol, savantii au fost intrigati de modul in care se desfasoara acest proces. Acum, pentru prima data, savantii au reusit sa izoleze si sa inregistreze procesul si au fost martori – in timp real – la modul in care un singur complex de proteine numite condensine actioneaza asupra ADN-ului pentru a deforma buclele din cromozomi.

Inainte de a se diviza, ADN-ul dintr-o celula este comparabil cu spaghetele – un amestec dezorganizat de suvite. Celula trebuie sa „descoasa” dezordinea din cromozomi pentru a fi capabila de a diviza ADN-ul. in ultimii ani, a fost clar ca un complex de proteine pe nume condensine joaca un rol cheie, dar pana acum, biologii nu stiau exact cum, scrie descopera.ro, care citeaza Science Daily.

Intr-un articol publicat recent in revista Science, savantii de la Delft University of Technology au aratat cum condensinele ajuta la aceasta organizare, umpland un gol important in cunoastere.

„Am dovedit-o simplu prin filmarea procesului”, a precizat Mahipal Ganji, unul dintre membrii echipei de cercetare de la Delft. „ADN-ul este o increngatura atat de incurcata, incat este foarte dificil sa izolezi procesul si sa-l studiezi in celule”.

Profesorul Cees Dekker, autorul principal al studiului, a precizat ca „acest studiu rezolva dezbaterea. Datele ofera dovezi convingatoare ca proteinele rotesc ADN-ul pentru a forma bucle. Abordarea noastra inovativa ne-a permis sa masuram si mai multe date cantitative, precum simetria cu care se formau buclele, viteza cu care erau formate si ce se intampla daca trageai de ADN”.