La cinci minute dupa ce inima unei persoane inceteaza sa mai bata, celulele creierului ar putea ramane functionale, releva un studiu publicat joi in „Annals of Neurology”.
Pentru acest studiu, au fost monitorizate semnalele electrice ale creierului in cazul a noua persoane aflate pe moarte, scrie newsweek.com. Ttoti subiectii au suferit o leziune grava la creier si purtau specificatia „nu resuscitati”.
in mare parte, oamenii de stiinta au stabilit ce se intampla cu celulele care mor. Cand sangele nu mai circula, nu mai exista oxigen. Oxigenul este necesar pentru celule, in scopul producerii energiei necesare unei bune functionari. Daca acestea sunt private de aceasta energie, pur si simplu mor.
in studiul citat, nivelurile de oxigen din creier au scazut si inima s-a oprit dupa ce aparatele de sustinere a vietii au fost deconectate. Pe de alta parte, cand tensiunea arteriala scade, celulele creierului inca mai pot consuma energia rezervata, pentru cateva minute.
„in circa trei minute”, a scris Jens Dreier, profesor la Centrul pentru Cercetarea Accidentelor Vasculare Cerebrale din Berlin, „rezervele creierului sunt complet goale”. Cand se intampla asta, mecanismele folosite de celulele creierului pentru a tine ionii separati, un element vital pentru functionare, incep sa cedeze. Asta generaza un fel de tsunami al creierului, a spus Dreier.
Ruperea ionilor elibereaza un val masiv de energie electrochimica, sub forma de caldura, a explicat Dreier. „Aceasta energie pierduta se imprastie de-a lungul cortexului si in alte zone ale creierului”. Termenul stiintific pentru acest fenomen este „depolarizare disipata”.
Aceasta pierdere nu inseamna neaparat sfarsitul. Precum o baterie care si-a pierdut incarcatura, polarizarea poate fi reversibila, cel putin pentru un timp, a declarat Jed Hartings, specialist in neurologie la University of Cincinnati College of Medicine si membru al UC Gardner Neuroscience. Nu se stie insa cat timp poate rezista creierul in asemenea conditii.
„Schimbarile chimice care duc la moarte incep cu depolarizarea”, a spus Hartings. Schimbarea incepe printr-o numaratoare inversa, care duce inevitabil spre pierderea ireversibila.
Descoperirea este noua. Anterior, cercetatorii credeau ca schimbarea ireversibila se petrece cand activitatea creierului devine zero. Studiul recent arata ca nu este cazul. „Este o descoperire fundamentala”, a declarat Hartings.
in teorie, intelegerea mecanismului creierului, cand inima se opreste, ar putea ajuta la protocoalele privind donarea de organe. Dupa ce inima inceteaza sa mai bata, activitatea celulara ar putea ramane „vie”, ca si undele creierului.
Cand vine vorba de certitudini medicale, moartea creierului s-a dovedit a fi un subiect intrigant. „Nu am avut niciodata o metoda de diagnosticare a mortii creierului”, a notat Hartings. ”si nu stim sigur cand toate capacitatile constiintei sunt pierdute”.
Unele protocoale de donare a organelor le permit chirurgilor sa inceapa recoltarea de organe la cinci minute dupa ce inima unui om inceteaza sa mai bata sau tensiunea arteriala scade vertiginos. Se presupune ca, dupa cinci minute, creierul unei persoane nu mai poate fi „reparat”.
Dreier considera ca aceste presupuneri pot fi inexacte. „Celulele nervilor nu sunt moarte la cinci minute de la „deces”, a scris acesta, citand unele experimente facute pe animale.
Potrivit datelor sale si a altor dovezi, daca circulatia se restabileste dupa cinci minute, este foarte posibil ca o persoana sa-si revina. Pe de alta parte, cel mai probabil, creierul unui pacient care a traversat o asemenea experienta nu va mai fi niciodata la fel.
sursa: gandul.info