Secretele dietei OKINAWA

0
68

Denumirea acestui stil de viata provine de la denumirea unei comunitati de japonezi din insulele Ryukyu. Comunitatea din Okinawa este faimosa pentru ca are cea mai mare speranta de viata din lume. Din acest motiv, cercetatorii au facut mai multe investigatii pentru a afla care este secretul longevitatii lor. Sa fi fost clima, genetica, obiceiurile si stilul lor de viata? In final, cercetatorii au ajuns la concluzia ca dieta este cel mai important factor care ii ajuta sa isi pastreze sanatatea si supletea. Nu considera ca schimbarea stilului alimentar este un ordin pe care trebuie sa il urmezi cu orice pret, ci mai degraba gandeste-te ca aceasta este o provocare. Apoi, sa nu uiti nicio clipa ca servirea mesei trebuie sa o consideri o adevarata sarbatoare de fiecare data. De aceea, fa ca masa ta sa fie foarte atractiva.

Alege ingredientele cu atentie si decoreaza-ti masa. Acestea te vor face sa te bucuri si mai mult de hrana. Joaca-te cu mirosurile si culorile: alege vegetale verzi si morcovi pentru contraste si de asemenea alege ardeii galbeni si rosiile pentru mirosul si gustul lor minunat. Bucura-te cu toate simturile de faptul ca mananci. Iata regulile dietei Okinawa:

Regula 1 – Mananca doar pana cand te simti 80% satula. Dieta Okinawa, dieta stilului de viata sanatos. Ei au denumit acest obicei “Hara Hachi Bu”. Explicatia este aceea ca la creier, semnalul ca ne-am saturat ajunge cu 10-20 minute mai tarziu si astfel, cand consideri ca te simti doar 80% plina, esti de fapt 100% saturata. "Hara Hachi Bu" ii ajuta pe oamenii Okinawa sa manance mult mai putine calorii decat majoritatea oamenilor. Iata un mod foarte usor prin care putem sa tinem la distanta kilogramele nedorite fara sa ne chinuim prea tare. Daca reusim sa ne activam mai mult viata, ne vom mari sansele de reusita incercand sa ne pastram silueta sau sa slabim.

Regula 2 – Mananca sanatos. Oamenii din Okinawa mananca foarte multe vegetale si cereale integrale, peste, tofu. Mananca foarte putin zahar si foarte putina carne sau oua.

De asemenea, tine cont si de urmatoarele: 

Adauga un pic mai multe condimente in mancare. Acestea te vor ajuta sa mananci mai putin.

Nu infuleca! Mancarea ar trebui sa fie un ritual, ceva pentru care sa fim recunoscatoari.

Mananca incet si mesteca foarte bine mancarea. Numai in acest fel vei reusi sa recunosti semnalul organismului, care iti spune ca te-ai saturat. Numai asa reusim sa evitam sa ne imbuibam pana la suprasaturatie.

Nu ceda in fata tentatiei de a manca in fata televizorului sau a computerului, sau in timp ce citesti o revista sau un ziar. Aceste obiceiuri ne indeparteaza foarte mult de relatia cu mancarea. Nu mai putem sa ii simtim gustul, savoarea, in plus concentrandu-ne in acelasi timp pe altceva, rontaim in nestire, ceea ce nu e deloc sanatos pentru organismul nostru. Ori de cate ori mananci, fii foarte constienta de mancare, de gustul ei si de efectul benefic pe care il va avea asupra organismului tau.

Bea apa INAINTE de mese; in acest mod vei reusi sa iti diminuezi apetitul. Nu este recomandat sa bei apa sau alta bautura in timpul meselor.

Masoara cu atentie cantitatile pe care le gatesti. Avem tendinta de gati mai mult decat trebuie ceea ce implicit ne determina sa mancam mai mult.

Taie vegetalele din salate mai mari si nu micute. In acest mod va trebui sa mesteci mai mult si in consecinta sa mananci mai putin si mai incet.

Inainte de a face miscare bea ceai de iasomie. Substantele pe care le contine te vor ajuta sa eliberezi acizii grasi din muschi ceea ce va genera arderea grasimilor mai repede si mai usor.

Fa-ti portiile mai mici. Tu esti cea care isi poate controla corpul, apetitul si buna-starea; nu da vina pe nimic altceva. Tu esti cea care decide cat de mult mananca.