marți, 30 aprilie, 2024

Papalaul calmeaza durerile reumatismului

Distribuie:

Publicat:

Putin cunoscuta chiar si in randul specialistilor, planta numita papalau,  cireasa ovreiului sau maselare a cunoscut o utilizare indelungata in sanul medicinei populare. Secole de-a randul popoarele vechi ale Europei si Asiei au folosit-o deopotriva in intratamentul diverselor afectiuni si pentru vitaminizarea organismului.

Fitoterapeutii atrag atentia sa nu o neglijam si ne sfatuiesc sa facem uz de virtutile cu care a inzestrat-o natura. Fructele mature de culoare rosie-portocalie, numite si cirese de iarna, au un continut bogat de vitamine, exceland printr-o cantitate de vitamina C apeciata a fi de doua ori mai mare decat cea regasita in lamaie. In compozitia fructelor mai intra acidul citric, alcaloizi, substante minerale si zaharuri.   

Se intrebuinteaza fructele in stare proaspata recoltate cand ajung la maturitate fiziologica, sau sub forma de decoct. Planta contine fisalina, o substanta amara care-i ofera efectul diuretic, febrifug, decongestiv si antiinflamator si o face utilizabila in bolile reumatice si metabolice.

Administrat extern, papalaul calmeaza durerile reumatismului prin efectuarea unor bai locale cu decoct obtinut prin fierberea a 60-120 g planta/litru timp de 15-20 minute. Papalaul este si un remediu abil in eruptiile cutanate,  afectiunile hepato-biliare si durerile dentare si de urechi.
Datorita zaharozei, fructele sunt baza unor delicioase dulceturi in gospodarie, iar in industria alimentara contribuie la gustul sublim al marmeladei si bomboanelor.  

sursa: gradinamea.ro 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img