Studiul recent a aratat ca un vaccin personalizat impotriva glioblastomei (cancer pe creier) poate creste speranta de viata a unor pacienti. Aproape 30% dintre cei inscrisi in studiul actual au supravietuit cel putin trei ani dupa inceperea participarii, pacientii continuand sa fie monitorizati de-a lungul timpului.
Vaccinul, cunoscut ca DCVax-L, a fost creat de savantii de la Universitatea California – Los Angeles si de la Northwest Biotherapeutics, scrie descopera.ro, care citeaza Science Daily.
Acesta foloseste propriile celule dendritice ale pacientului pentru a ajuta la activarea sistemului imunitar pentru a lupta impotriva cancerului. In prezent, speranta de viata la pacientii cu glioblastoma este de 15-17 luni si mai putin de 5% dintre pacientii care primesc ingrijirea standard supravietuiesc cel putin cinci ani de la inceperea tratamentului. Descoperirile interimare ale studiului care este in desfasurare au fost publicate pe 29 mai in Journal of Translational Medicine. Studiul este cel mai mare de acest tip care testeaza vaccinuri personalizate la pacientii diagnosticati cu cancer pe creier.
„Rata supravietuirii este remarcabila comparativ cu ceea ce se asteapta in cazul glioblastomei”, a precizat Linda Liau, sefa departamentului de neurochirurgie de la David Geffen School of Medicine al UCLA. „Ce este impresionant cu privire la testele de imunoterapie este ca exista o populatie de 20-30% de pacienti care traiesc mai mult decat se astepta. In acestia credem ca exista un puternic raspuns imunitar impotriva cancerelor care ii protejeaza de o recidivare a tumorii”. Vaccinul a fost administrat in circa 300 de pacienti nou-diagnosticati cu glioblastoma in perioada iulie 2007 – noiembrie 2017.