Bolile cronice afecteaza somnul. Ce putem face pentru a inlatura insomnia

0
72

Tulburarile de somn pot fi provocate de boli cronice precum diabetul, artrita, HIV, lupus, maladiile Alzheimer si Parkinson, precum si de scleroza multipla. Durerea si oboseala pe care persoanele cu boli cronice le suporta au un impact major asupra calitatii vietii lor, inclusiv asupra somnului. Din pricina bolii pe care o au, acesti pacienti sunt insomniaci pe timpul noptii, iar ziua vor fi somnolenti. este cazul in special, al pacientilor cu boli neurologice de tipul maladiilor Alzheimer si Parkinson, noteaza adevarul.ro.   

Insomnia, precum si celelalte tulburari ale somnului poate provoca durere si inrautati foarte mult calitatea vietii unei persoane. In plus, anumite medicamente care sunt prescrise pentru tratamentul  bolilor cronice pot cauza tulburari de somn. Persoanele cu boli cronice pot suferi de depresie si anxietate, care, de asemenea, pot provoca tulburari ale somnului. Primul pas in tratamentul tulburarilor de somn care au legatura cu bolile cronice este acela de a incerca controlul durerii. Odata durerea controlata, somnul nu mai este o problema. Medicul poate prescrie cel mai potrivit tratament antidurere, util in respectiva situatie.

In situatia in care, desi durerea este controlata, pacientul experimenteaza in continuare tulburari de somn, urmatoarele masuri pot fi utile: pastrati zgomotul din camera sau din jur la un nivel cat mai redus posibil; dormiti intr-o camera intunecoasa; pastrati in camera o temperatura confortabila; mancati si beti alimente care induc somnul cum este de exemplu laptele fierbinte; evitati atipeala de dupa-amiaza, precum si alimentele care contin cafeina. Solutii non-medicale de tipul exercitiilor de relaxare sau terapia comportamentala pot fi si ele utile. Ele trebuie urmate de cele mai multe ori sub supravegherea psihoterapeutului specializat in tulburarile somnului.   

De regula, este bine sa incercati metodele de reducere a durerii inainte de a apela la pilulele pentru somn. Atunci cand ele sunt prescrise, trebuie utilizate o perioada scurta de timp doar – mai putin de doua saptamani. In caz contrar, pot determina toleranta si dependenta psihologica. Discutati cu medicul curant ce solutie este cea mai potrivita pentru dumneavoastra.