Ce efecte au unele ciuperci asupra creierului

0
103

Anumite ciuperci, mai exact ciupercile psihedelice, pot fi gasite in intreaga lume si contin ingrediente active halucinogene, in special psilocibina, un halucinogen puternic cu diferite proprietati. Pe langa halucinatii, consumatorii au declarat ca simt o euforie extrema si o transformare totala a constiintei.

Avand calitati medicinale demonstrate, ciupercile sunt o activitate recreativa populara pentru unele persoane si o experienta profund spirituala pentru altele. in trecut, oamenii foloseau ciupercile psihedelice pentru a-si modifica creierul si pentru a cauta conexiuni spirituale cu universul sau religiile. insa ce se intampla atunci cand ingerezi anumite substante din ciuperci?

1. Stare de excitare. Psilocibina afecteaza creierul si determina consumatorii sa se simta conectati, sa aiba halucinatii vibrante si bogate, inclusiv forme neregulate, culori, gusturi, mirosuri si sunete exagerate. Pe scurt, creierul pare a-si face de cap pe psilocibina. Precum in cazul altor halucinogeni puternici, psilocibina stimuleaza activitatea globala a creierului, nu o reduce la fel ca anumite medicamente si nu activeaza doar anumite portiuni ale creierului ca alte medicamente. in mod specific, acest lucru face ca mintea sa fie hiperconectata, permitand tuturor regiunilor sa comunice intre ele. Aceasta hiperconectare dispare odata cu eliminarea substantelor din ciuperci din organismul uman.

2. Efecte permanente. Un fapt putin cunoscut despre psilocibina este ca poate avea efecte permanente. Cu alte cuvinte, anumite tipuri de specii de ciuperci iti pot modifica permanent personalitatea si starea de spirit. Acest lucru este adesea confirmat de consumatori, care declara ca nu mai sunt aceleasi persoane dupa ce iau halucinogene puternice precum LSD sau psilocibina. Au fost efectuate mai multe studii in Statele Unite, in cadrul carora participantii au luat psilocibina in mai multe doze, de mai multe ori, cu ocazii diferite. Iar cercetatorii le-au analizat personalitatile cu ajutorul unor chestionare, in decurs de cateva luni dupa o doza semnificativa. Rezultatele au fost destul de uimitoare. Se pare ca personalitatea, in special deschiderea spre experiente noi, se modifica odata cu utilizarea psilocibinei, iar efectele dureaza foarte mult, cel putin 14 luni dupa administrarea unei doze unice. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca schimbarile la nivelul personalitatii si efectele pe termen lung asupra creierului consumatorilor sunt invariabil pozitive.

3. Efecte intense. Ciupercile psihedelice pot fi gasite in multe parti ale lumii si au fost folosite pentru o varietate de motive, de la experiente spirituale la distractie, inca de la inceputul timpului si descoperirea proprietatilor lor puternice. Se crede ca vikingii consumau un cocktail de substante, inclusiv ciuperci si alcool, inainte de batalii, pentru a intra intr-o stare de putere supraomeneasca, la fel cum nazistii se bazau mai tarziu pe metamfetamina.
Pentru multi consumatori, ciupercile produc efecte de euforie si le dau energie prin stimularea creierului, ducand la efecte de putere intensa si neobisnuita.

4. Vise psihedelice. Se pare ca psilocibina face ceva ce alte medicamente nu fac pentru a produce efectele unice in cazul consumatorilor: face creierul sa viseze cat este treaz. Conform cercetarilor facute cu ajutorul persoanelor sub influenta psilocibinei, fluxul de sange indica o crestere a activitatii in hipocampus si cortexul cingular anterior, portiuni ale creierului care sunt responsabile de emotii si printre primele care au evoluat. Aceste doua sectiuni ale creierului se aprind in prezenta psilocibinei si lucreaza mai bine impreuna. Concluzia este ca tiparul activitatii persoanelor care au luat psilocibina seamana cu cel al persoanelor adormite, care viseaza.

5. Halucinatii. Desi nu este exact cunoscut modul in care psilocibina produce efecte halucinante puternice, care sunt cunoscute in toata lumea, se presupune ca aceasta substanta rescrie toate conexiunile creierului si face diferite parti ale creierului si ale sistemului nervos sa comunice unele cu altele in moduri diferite. Acest lucru provoaca experiente senzoriale intense, precum si halucinatii puternice si vii, cum ar fi topirea peretilor, obiecte din lumea reala mutante si alte distorsiuni severe ale realitatii. in special in cazul psilocibinei, consumatorii au raportat aparitia sinesteziei, iar oamenii ajung sa guste culori, sa miroasa numere etc. Practic, poti experimenta cu un simt ceea ce ar trebui sa experimentezi cu un altul.

6. Efecte sigure. Poate fi o surpriza pentru cele mai multe persoane, insa oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca psilocibina este cea mai sigura dintre drogurile recreationale. Este mai sigura decat alcoolul, marijuana si LSD-ul. Persoanele care iau psilocibina au avut nevoie de ingrijiri medicale mai putin decat cele care iau alte droguri recreationale. Din cele peste 12.000 de persoane care au raportat ca au consumat psilocibina in 2016, doar 0,2% dintre acestea au avut nevoie de ingrijiri medicale. Este greu de crezut, dar psilocibina este o substanta recreativa sigura pentru oameni. sursa: eva.ro