3 diferente intre bananele plantain si cele obisnuite

0
80

Chiar daca unele persoane confunda cele doua fructe si le considera unul si acelasi lucru, valorile nutritionale ale bananelor si ale bananelor plantain confirma diferentele dintre cele doua atunci cand vine vorba de beneficiile oferite organismului. 

Bananele obisnuite si cele plantain provin din tari cu un climat tropical, calduros. Acestea sunt considerate alimente de baza in dieta zilnica si ofera multe beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea, exista anumite diferente intre bananele plantain si cele obisnuite la nivel nutritional. 

Bananele obisnuite si cele plantain au un aspect asemanator si provin din aceeasi familie: Musaceae. Acestea sunt gatite si consumate in diverse moduri: prajite, fierte, la cuptor sau la gratar sau in stare cruda.

Intre cele doua soiuri se remarca mici deosebiri de gust si textura. Totodata, exista diferente intre bananele plantain si cele obisnuite si la nivel nutritional, pe care ti le prezentam in randurile care urmeaza. Citeste mai departe!

Bananele plantain
Asa cum am mentionat deja, bananele plantain fac parte din familia Musaceae, mai exact Musa paradisiaca. Prin urmare, acestea se gasesc in tari tropicale, apropiate de coasta, unde este prezent un climat fierbinte, cum ar fi Mexic, Ecuador, Brazilia si Costa Rica.

Bananele plantain se caracterizeaza prin forma lunguiata si coaja de culoare verde, care se ingalbeneste atunci cand fructul se coace si se innegreste cand incepe sa se treaca.

O portie de 100 g de banane plantain prezinta urmatoarele valori nutritionale:

Valoare energetica: 96,4 kcal

Fibre: 2,5%

Calciu: 7,8 mg

Magneziu: 38,5 mg

Fier: 0,3 mg

Cupru: 0,1 mg

Zinc: 0,2 mg

Mangan: 0,1 mg

Vitamina C: 17.5 mg

Proteine: 1,7%

Potasiu: 490 mg

Fosfor: 59.1 mg

Glucide: 22,5 %

Coapte, bananele plantain sunt foarte suculente, insa sunt si bogate in amidon, un compus care contine carbon, oxigen si hidrogen. Continutul de amidon te impiedica sa consumi bananele plantain in stare cruda, deoarece sunt astringente, greu de mestecat si uscate.

In general, cand sunt verzi, bananele plantain pot fi prajite in ulei fierbinte, oparite sau fierte.

Daca sunt coapte sau galbene, le poti gati la cuptor sau pe gratar.

Bananele obisnuite
Bananele apartin, la randul lor, familiei Musaceae, insa fac parte din specia Musa acuminata. Acestea sunt cultivate mai usor in tari precum Uganda, Ecuador, Filipine si Brazilia.

Bananele au o forma cilindrica si o textura moale si fina. Acestea sunt albe pe interior si au coaja verde, care se ingalbeneste cand fructul se coace.

O portie de 100 g de banane obisnuite are urmatoarele valori nutritionale:

Valoare energetica: 110,15 kcal

Fibre: 2,3 %

Calciu: 12,5 mg

Magneziu: 41,5 mg

Fier: 0,9 mg

Cupru: 0,3 mg

Zinc: 0,2 mg

Mangan: 0,1 mg

Vitamina C: 18.5 mg

Proteine: 0,3 mg

Potasiu: 434 mg

Fosfor: 59.1 mg

Glucide: 26,2 %

Spre deosebire de sortimentul plantain, bananele obisnuite nu contin amidon, astfel incat pot fi consumate in stare cruda. Acestea sunt cunoscute in intreaga lume pentru gustul dulce si textura pastoasa. Astfel, bananele sunt gustarea ideala in orice moment al zilei.

Diferente intre bananele plantain si cele obisnuite
In ciuda faptului ca impart mai mult sau mai putin aceleasi caracteristici, exista diferente intre bananele plantain si cele obisnuite care se pot observa cu precadere in ceea ce priveste urmatoarele aspecte:

1. Microminerale
Bananele plantain contin o cantitate mai mica de microminerale, cum ar fi:

Fier

Cupru

Zinc

Mangan

Sodiu

In schimb, bananele plantain sunt mai bogate in potasiu, intrucat o portie de 100 g contine 63.3 mg din acest mineral. Totodata, aceste fructe au un continut mai mare de sodiu, cu 2 g mai mult decat bananele obisnuite, la o portie de 100 g.

2. Calorii
Bananele plantain au mai multe calorii, 90 kcal la 100 g. Astfel, bananele obisnuite sunt o optiune mai buna cand vine vorba de adoptarea unei diete sanatoase, sarace in calorii.

3. Proteine
Chiar daca bananele obisnuite au mai putine calorii, bananele plantain au un continut de proteine, vitamina A si fier de patru ori mai ridicat. Prin urmare, aceste fructe ofera mai multe beneficii organismului.

Bananele obisnuite sunt o optiune mai buna cand vine vorba de slabit, insa cele plantain au mai multe proprietati benefice si ofera un aport mai ridicat de vitamine si minerale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.