Simptome ale accidentului vascular cerebral (AVC) pe care toata lumea trebuie sa le cunoasca

0
72

Stresul, stilul de viata dezordonat si alimentatia nesanatoasa sunt doar trei dintre cauzele accidentelor vasculare cerebrale.

Media de varsta la care oamenii sunt afectati a inceput sa scada de la 55 catre 30 de ani in ultima perioada. Medicii atrag atentia ca boala loveste crunt, asa ca le recomanda tinerilor sa nu ignore simptomele si sa mearga la control.

Un cheag de sange care blocheaza o artera cerebrala este cea mai des intalnita cauza a accidentului vascular cerebral. Practic, sangele nu mai iriga cu oxigen o anumita portiune a creierului, iar aceasta „moare”. Medicii spun ca multe cazuri ar putea fi prevenite, dar romanilor le lipsesc informatiile. Din pacate, acest lucru ne plaseaza pe locul doi la nivel mondial, din punct de vedere al mortalitatii din aceasta cauza, afirma specialistii in domeniu.

Recunoasterea simptomelor care indica instalarea unei boli vasculare cerebrale poate salva vieti, asa ca este important ca pacientii sa le observe din timp si sa mearga la medic. Printre cele mai frecvente simptome se numara dificultatea de a misca membrele de pe o parte a corpului, limbajul greoi, furnicaturi in corp sau blocajul muschilor fetei, dar si dureri intense de cap.

7 semne ale unui accident vascular cerebral:

1. Pacientul observa ca ii slabeste forta in unul dintre membre;

2. Poate avea furnicaturi sau amorteli in membrul in care forta i s-a diminuat;

3. Pacientul poate prezenta tulburari de vorbire, concretizate in special prin dificultati in articularea cuvintelor;

4. Se poate observa, in principiu de catre cei din jur, o asimetrie faciala. Aceasta asimetrie specifica accidentelor vasculare cerebrale afecteaza mai mult partea inferioara a fetei, cel mai frecvent semn fiind caderea coltului gurii;

5. Cefalee (durere de cap), ce apare doar in accidentul vascular hemoragic, cel ischemic fiind fara durere. Durerea are intensitati variabile, de la durere de intensitate variabila pana la durere atroce;

6. O stare de ameteala, lipsa echilibrului sau a coordonarii. In unele cazuri, aceasta este urmata de pierderea cunostintei;

7. Greata si varsaturi.

In cazul in care nu duce la deces, accidentul vascular produce dizabilitati fizice sau mentale permanente. Tratarea urmarilor unui AVC este dificila si implica mai multe eforturi.