Atunci cand inima pompeaza sange, restul organelor nu raman neclintite. Fiecare bataie trimite vibratii catre celelalte parti interioare ale corpului. În prezent, cu ajutorul unei noi tehnici de imagistica prin rezonanta magnetica, specialistii au putut observa fenomenul in timp real.
Tehnica nu a fost realizata doar de dragul de a observa modul in care vibreaza celelalte organe din corp, ci pentru a ajuta la diagnosticare afectiunilor greu de observat, precum anevrismul sau chiar a comotiei. „Am dori sa obsevam daca putem amplifica micile miscari ale creierului la fiecare bataie a inimii si sa inregistram miscarea atunci cand se produce in mod natural”, a declarat inginerul Mehmet Kurt, din cadrul Institutului de Tehnologie Stevens din New Jersey, noteaza descopera.ro.
Conform Science Alert, miscarea creierului in momentul in care inima pompeaza sange poate fi comparata cu latimea unui fir de par. Desigur, nimeni nu si-ar dori ca aceasta miscare sa fie mai ampla, avand in vedere spatiul din cutia craniana. Cu tehnicile de imagistica din prezent, miscarea este greu de observat, insa echipa de specialisti a descoperit o metoda prin care imaginea poate fi marita.
Ei au denumit tehnica „amplificare MRI” si au dezvoltat-o in aproximativ doi ani. Aceasta functioneaza prin combinarea unui pulsometru, unei masinarii MRI si a unor algoritmi dezvoltati de MIT. Pacientul poarta pulsometrul ce le permite cercetatorilor sa coordoneze bataile inimii cu imagini ale creierului. Apoi este aplicat algoritmul inregistrarii miscarii sangelui si a fluidului cerebrospinal prin creier. Craniul si celelalte structuri anatomice sunt prezentate la scala reala in timp ce miscarea tesutului cerebral, a sangelui si fluidului cerebrospinal este amplificata.
Acest lucru le ofera specialistilor o vizibilitate mai buna decat cea furnizata de metodele anterioare. Echipa a testat noua tehnica pe doua persoane, un pacient sanatos si al doilea ce avea o malformatie Chari de tip 1, in care tesutul cerebral se extinde catre canalul spinal din cauza formei anormale a craniului.