Inteligenta poate fi considerata o sabie cu doua taisuri. Persoanele inteligente par sa traiasca mai mult, insa multe dintre genele aflate in spatele istetimii sunt asociate si cu autismul, anxietatea sau depresia, conform unui studiu complex.
Lucrarea este prima in care au fost identificate tipuri de celule specifice si tipare genetice asociate inteligentei si sanatatii mintale, fapt ce ar putea pava calea pentru noi tactici de imbunatatire a educatiei sau terapiilor pentru tratarea comportamentului neurotic.
Conform ScienceMag, studiile furnizeaza unele dintre „primele dovezi privind genele si tiparele” ce functioneaza impreuna in moduri complexe pentru construirea unui creier puternic si echilibrat, sustine geneticianul Peter Visscher, din cadrul Universitatii din Brisbane, Australia, noteaza descopera.ro.
Cercetatorii au teoretizat de o buna perioada de timp ca persoanele mostenesc inteligenta si anumite trasaturi de personalitate de la parinti. insa geneticienii nu au reusit pana acum sa detecteze un grup de gene asociate inteligentei. in urma cu un an, cercetatorii au detectat legaturi stranse intre gene si trasaturi specifice. Acest lucru a dus la descoperirea a 52 de gene asociate inteligentei in cadrul unui studiu cu 80.000 de persoane.
In prezent, echipa de specialisti a adaugat aproape 1000 de noi gene acestei liste. Cercetatorii condusi de geneticianul Daniell Posthuma, din cadrul Universitatii Vrije, din Amsperdam, au analizat 14 baze de date pentru a identifica 939 de noi gene asociate inteligentei in cadrul unui grup de 250.000 de persoane. insa o mare parte dintre gene se regasesc si la persoanele care sunt longevive, dar care nu au riscul dezvoltarii Alzheimerului sau schizofreniei. Pe de alta parte, genele au fost corelate cu un risc crescut al dezvoltarii autismului.
In cadrul unui studiu separat, specialisii au identificat 500 de gene asociate afectiunilor neurotice, precum anxietate sau depresie. Ei au descoperit ca persoanele ce se ingrijoreaza des au mostenit gene diferite fata de cei ce sunt mai mult depresivi, fapt ce sugereaza ca exista diferite tipare genetice asociate acestor afectiuni. Specialistii au utilizat in ambele studii metoda statistica MAGMA pentru a cauta informatiile genetice specifice unui anumit tip de ceule si tesuturi.