Cele mai istete trucuri de slabit se ascund in bucatariile internationale! Fura de la fiecare-n parte si construieste-ti diete eficiente care te ajuta sa ai o silueta perfecta cu un minim de efort. Chiar daca va mai trece multa vreme pana cand vei vizita Brazilia, India sau Thailanda asta nu inseamna ca nu te poti familiariza cu bucatariile lor exotice. Mai ales ca printre obiceiurile culinare si ingredientele-fetis se ascund diete eficiente de pe urma carora poti profita si tu.
Orezul si fasolea sunt nelipsite din meniul zilnic al brazilienilor, acestea fiind baza oricarui preparat traditional. Fasolea are un continut scazut de calorii si grasimi si contine fibre si antioxidanti care ajuta la stabilizarea nivelului de zaharuri din organism. Orezul are in schimb amonoacizii, iar in pereche cele doua se transforma in proteina perfecta. In plus, un studiu publicat in 2012 in revista medicala Obesity Research si elaborat de Federal University of Santa Catarina (Brazilia), ne arata ca o dieta bazata pe aceste doua alimente reduce riscul de ingrasare cu pana la 15%.
Preparatele iuti ne ajuta sa mancam mai putin. Diete eficiente bazate pe condimente: curry-ul are puteri magice. Notorietatea acestui condiment a crescut mult in ultimii ani, dupa ce s-a constatat ca ajuta la arderea grasimilor. Un studiu al Universitatii Tufts prezentat in 2009 pe sciencedaily.com ne demonstreaza ca ingredientul activ din turmeric – curcuma – previne depunerea tesutului adipos. Nu stii cum sa incluzi acest condimente in retetele tale? Incepe cu o specialitate vegetariana delicioasa: vinete cu curry!
Thailanda, pasiunea pentru mancarurile picante. Ardeii iuti sunt nelipsiti din bucataria thailandeza. Pana si o salata simpla de papaya va veni presarata cu chilli. Daca te gandesti sa pregatesti un preparat thailandez si chilli-ul ti se pare prea iute, il poti inlocui cu un ardei mai putin picant ca Poblano sau Anaheim. Felicia Stoler, nutritionist si autoarea bestsellerului “Living Skinny in Fat Genes”, spune ca preparatele iuti ne ajuta sa mancam mai putin pentru ca vom simti nevoia sa bem apa si ne vom satura mai rapid.
Mai putina carne, ca-n Birmania. In majoritatea tarilor asiatice carnea reprezinta o mica parte a mesei. Naomi Duguid, autoare a sase carti despre obiceiuri alimentare internationale printre care si Burma: Rivers of Flavor, povesteste ca acest lucru se datoreaza in mare parte economiei slabe a acestor tari. Tot ea mai dezvaluie ca aceeasi problema o aveau si locuitorii Birmaniei (tara din care aceasta provine) insa datorita cresterii semnificative a economiei tarii in ultimele decenii, carnea a devenit o obisnuinta in loc de un mic rasfat. Reducerea consumului de carne este insa unul dintre cele mai sanatoase lucruri pe care le poti face deoarece astfel vei scadea nivelul colesterolului si vei taia din grasimi si calorii.