Raport controversat: Modificarea genetica a bebelusilor, permisa „din punct de vedere moral”

0
70

Un raport al Consiliului de Bioetica Nuttfield din Marea Britanie da unda verde – intr-o oarecare masura – unui subiect extrem de controversat: modificarea genetica a embrionilor umani.  

Consiliul de Bioetica Nuttfield, un organism de referinta in chestiuni de etica in domeniul stiintei, a stabilit ca modificarea ADN-ului unui embrion uman este „admisibila din punct de vedere moral” doar daca este in interesul viitorului copil, transmite The Guardian. Raportul nu solicita o modificare a legislatiei britanice pentru „legalizarea bebelusilor modificati genetic”, ci solicita demararea cercetarilor stiintifice in privinta sigurantei si eficientei acestei abordari, a impactului ei asupra societatii si o dezbatere la scara larga in legatura cu implicatiile unei asemenea problematici, potrivit digi24.ro.

„In opinia noastra, editarile de genom nu sunt inacceptabile moral. Nu exista niciun motiv sa excludem (subiectul – n.r.) dintr-o discutie de principiu”, a declarat Karen Yeung, presedintele grupului de lucru care a intocmit raportul. Cum era de asteptat, subliniaza cotidianul britanic, raportul Nuttfield a atras imediat critici puternice din partea unor grupuri de lobby, care i-au acuzat pe cercetatori ca „au deschis usa” utilizarii nerestrictionate a ingineriei genetice asupra ereditatii.

Progresele recente din tehnologia editarii genetice le ofera acum oamenilor de stiinta posibilitatea de a rescrie ADN-ul in celulele vii, ceea ce poate schimba dramatic felul in care se vor dezvolta in viitor copiii. Editarea genetica ar putea duce, pe scurt, la un scenariu distopic: la aparitia „copiilor de design”, facuti la comanda dupa trasaturile pe care si le doresc parintii.

In prezent, cel mai popular instrument de modificare genetica este tehnica CRISPR-Cas9. CRISPR-Cas9 poate taia si lipi la loc sectiuni mici de ADN sau poate inlocui gene nocive. Tehnologia a fost descoperita la inceputul anilor 1990, iar in 1997 a fost folosita in premiera – in cadrul unor experimente biochimice. Acest instrument de inginerie genetica avea sa devina in scurt timp cea mai populara metoda de editare genetica in domenii precum agricultura si microbiologia. Oamenii de stiinta prezic ca, imbunatatit, acest instrument ar putea transforma complet ecosistemul nostru, schimband radical societatile umane. Mai multe voci din comunitatea stiintifica spun ca aceasta tehnica este foarte periculoasa si poate duce la mutatii genetice dintre cele mai grave.