Frigiderul tau nu este un simplu dulap in care arunci la intamplare mancarea. Este un aparat electrocasnic care te ajuta sa iti pastrezi gustarile preferate, condimentele si alimentele in conditii optime. Daca vrei sa te bucuri de prospetimea alimentelor tale cat mai mult timp, este bine sa stii care sunt acele zone ale frigiderului care au temperaturi diferite. Frigiderul are multe compartimente, care servesc unor scopuri diferite, asa ca iti prinde bine sa descifrezi „harta“ cu cele mai bune zone ale acestuia, in care poti pastra alimentele in functie de tipul si de prospetimea lor.
Sertarele congelatorului
Sa incepem cu lucrurile evidente. Congelatorul este perfect pentru a depozita alimentele congelate. Cuburile de gheata pentru bauturi si smoothie-uri se pastreaza aici, la fel si fructele congelate, legumele congelate, carnea congelata, supa concentrata de legume sau de carne si altele. Daca vrei, poti pastra aici un numar surprinzator de alimente, pentru a le folosi ulterior, cum ar fi tortilla, sosul pentru paste. Poti congela painea pana la maximum 3 luni, dar nu o tine in frigider, pentru ca se va usca.
CARNE
Usa frigiderului, o zona controversata
Usa este considerata cea mai calda zona a frigiderului si ar trebui sa o folosesti pentru a pastra alimentele cele mai rezistente (care nu au mari sanse sa se strice daca le asezi aici). Depoziteaza in micile rafturi de pe usa frigiderului condimentele, cutiile sau sticlele de suc si alte alimente care rezista la fluctuatiile de temperatura de aici. Deoarece usa frigiderului este deschisa foarte des, ouale si produsele lactate nu ar trebui sa fie pastrate aici, chiar daca iti place sa bei lapte direct din cutie si sa il ai mereu la indemana.
Rafturile superioare
Partea de sus a frigiderului are cele mai constante temperaturi, in vreme ce rafturile de mai jos sunt considerate cele mai reci. O buna strategie este sa asezi alimentele care nu trebuie gatite cat mai aproape de partea de sus a frigiderului. Printre acestea se numara resturile de mancare ramasa de la cina, de exemplu, bauturile si alimentele precum tortilla, humus si carnurile afumate. Verdeturile le mentii proaspete daca le asezi in pozitie verticala intr-un borcan cu apa si le acoperi lejer cu o punga de plastic.
Rafturile inferioare
Sunt cea mai buna optiune pentru carnea cruda, oua, fructele de mare si alte produse lactate, deoarece acestea necesita conditii optime si trebuie pastrate la cele mai scazute temperaturi. Pentru a impiedica bacteriile de pe carne sa se raspandeasca in alte zone ale frigiderului, aloca anumita o zona pentru acest aliment. Pastreaza carnea in ambalajul original si pune-o pe o farfurie.
Sertarele transparente pentru fructe si legume
Scopul pe care il au aceste sertare este sa mentina umiditatea care ajuta la pastrarea fructelor si legumelor. Dar nu face greseala de a ingramadi toate produsele (fructele si legumele) intr-un singur sertar.
Multe fructe (inclusiv merele, piersicile, prunele, perele si pepenele galben) produc etilena, o substanta chimica ce le ajuta sa se coaca. Din pacate, etilena produsa de aceste fructe contribuie la coacerea altor alimente, iar astfel legumele se ingalbenesc, se inmoaie si unele chiar incoltesc. Din acest motiv, este bine sa pastrezi legumele intr-un sertar, si fructele in celalalt.
„Harta“ frigiderului, pe scurt
In compartimentele superioare ale frigiderului se tin:
• Resturile de mancare
• Bauturile
• Alimentele gata de a fi mancate
• Ierburile aromatice si verdeturile
Pe frigider poti pune:
• Prosoapele de hartie
• Aparate electrocasnice mici
• Cartile de bucate
Nu ai voie sa depozitezi pe frigider:
• Vinul
• Painea
• Legumele si fructele (proaspate)
In usa frigiderului depozitezi:
• Condimentele
• Sucurile in sticla
• Apa imbuteliata
Nu este recomandat sa depozitezi in usa frigiderului:
• Ouale
• Laptele si produsele lactate
In compartimentele inferioare ale frigiderului se pastreaza cel mai bine:
• Ouale
• Lactatele
• Carnea cruda
In congelatorul frigiderului (pentru congelare rapida):
• Gheata
• Fructele congelate
• Legumele congelate
• Supa de pui sau de legume (stock)
• Carnea
• Tortilla
• Painea
• Sosul pentru paste
• Ouale
Compartimentul care are unul sau doua sertare din plastic, iar deasupra un strat de sticla groasa, poate gazdui in cele mai bune conditii:
• Fructele
• Legumele
(Acestea se pastreaza separat in compartimentul special al frigiderului, pentru a le mentine proaspete)
Alimente care se pot pastra optional in frigider:
• Nucile si alunele
• Tipurile de unt facute din diverse nuci, precum cel de arahide
• Tipurile de faina facute din diverse nuci si alune, precum cea de migdale
• Faina facuta din grau integral
• Tipurile de uleiuri naturale
Nu se tin niciodata in frigider:
• Rosiile
• Ceapa
• Dovleacul
• Cartofii sursa: clickpoftabuna.ro