Un nou studiu arata ca parazitii pot influenta comportamentul uman

0
52

O echipa internationala de cercetatori a gasit o posibila legatura intre o infectie cu parazitul Toxoplasma gondii si comportamentul care include deciziile riscante in afaceri.

in lucrarea publicata in Proceedings of the Royal Society B, grupul descrie un experiment pe care l-au realizat pentru a testa schimbarile de comportament cauzate de infectiile cu Toxoplasma gondii, scrie descopera.ro, care citeaza Phys.

Parazitul acesta este unicelular si ca grup se crede ca a infectat peste un sfert din populatia globala. Din fericire, multi au putine simptome sau chiar deloc. Simptomele mai insemnate constau de obicei in dureri de cap si senzatia obisnuita de gripa. Oamenii devin infectati prin ingerarea carnii in stare cruda sau gatita insuficient sau prin curatarea nisipului pentru pisici.

in noul studiu, cercetatorii au aratat ca rozatoarele infectate cu parazitul tind sa treaca prin schimbari comportamentale, precum atacarea pisicilor si nu fuga de ele. S-au intrebat daca nu cumva si oamenii infectati cu acest virus au schimbari de comportament.

Pentru a afla raspunsul, savantii au prelevat mostre de saliva de la 1.500 de studenti voluntari. Au mai adunat si 200 de mostre de la persoane care participau la un seminar de antreprenoriat. Dupa testarea mostrelor, cercetatorii au gasit ca 22% din cei testati au fost expusi la parazit. De asemenea, au gasit ca dintre cei infectati, era o posibilitate de 1,4 ori mai mare ca acestia sa fie studenti in afaceri. Au mai gasit si ca dintre cei care participau la seminarul de antreprenoriat, cei infectati erau de 1,8 de ori mai predispusi la deschiderea propriei afaceri decat cei care nu aveau parazitul.

Cercetatorii noteaza ca inceperea unei afaceri este considerata un comportament foarte riscant – multi esueaza si sufera din punct de vedere economic din aceasta cauza. Ca dovada ca aceste infectii cauzeaza comportament riscant la oameni, oamenii de stiinta citeaza faptul ca cei care au fost infectati de parazit se angajeaza mai des intr-un astfel de demers.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.