Un caz care dovedeste siretenia virusurilor: o supravietuitoare a virusului Ebola si-a infectat familia la un an dupa ce a avut boala

0
45

Conform unui nou studiu de caz publicat in jurnalul The Lancet, o femeie de 33 de ani din Liberia a avut virusul Ebolei pentru mai mult de un an inainte sa-l transmita la membrii familiei. Este prima dovada gasita de savanti care arata ca virusul poate fi transmis de un supravietuitor-femeie al infectiei, ducand la noi ramificatii care pot avea impact asupra masurilor de tratare si politicile de sanatate publica.

„stiam deja ca virusul Ebola – la fel ca virusul Marburg, un patogen uman inrudit – este capabil de a persista in unele locuri din organism”, a precizat Jason Ladner, profesor asistent la Pathogen and Microbiome Institute din cadrul Northern Arizona University si co-autor al studiului.

Desi in trecut, supravietuitorii barbati au fost responsabili pentru reaparitii similare a Ebolei, „aceasta este prima data cand o investigatie a oferit dovezi concrete a virusului, fiind transmis de un supravietuitor femeie in care virusul a persistat”, a adaugat Ladner.

in acest caz, transmiterea a avut loc in timpul ultimelor luni din epidemia din vestul Africii, care a afectat regiunea din decembrie 2014 pana la mijlocul anului 2016. Epidemia a dus la 28.000 de cazuri de infectare si la 11.000 de decese. Familia din studiu a inceput sa fie monitorizata din noiembrie 2015, dupa sase luni de la declararea sfarsitului epidemiei in Liberia, scrie descopera.ro, care citeaza Popular Science.

Savantii inca incearca sa inteleaga cum virusul a ramas atat de mult timp in organismul femeii. „Se stiu foarte putine despre mecanismul folosit de virus pentru a cauza infectii persistente”, a adaugat Ladner.

De asemenea, ramane neclar modul in care un virus trece din starea latenta in starea activa si letala, iar acest studiu sugereaza ca exista o legatura intre virus si sarcina din acea perioada. Femeia si-a pierdut copilul in vara anului 2014, dar in septembrie 2015, a nascut, dar s-a imbonavit la scurt timp dupa aceea. intrucat Liberia nu mai era sub amenintarea teoriei in acea perioada, femeia nu a fost testata pentru boala si a fost trimisa acasa cateva zile mai tarziu dupa ce a fost tratata pentru malarie si anemie. Totusi, familia sa a inceput sa aiba simptomele Ebolei.

Sarcina sa este astfel un factor cheie. in perioada sarcinii, corpul suprima sistemul imunitar pentru ca acesta sa nu atace copilul. Mama ar fi putut avea virusul latent care a fost suprimat dupa infectia initiala din 2014, dar virusul s-a reactivat dupa reducerea imunitatii.

Mai ciudat este ca nici mama, nici copilul, nu au avut virusul in sange in timp ce restul familiei il avea, dar ambii aveau anticorpii impotriva bolii, ceea ce sugereaza ca femeia a avut o infectie pe care a combatut-o si a transmis anticorpii la copil prin alaptare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.