Adauga acest ingredient banal in salata de rosii!

0
46

alata de rosii va avea un gust deosebit daca urmezi reteta propusa de Jamie Oliver. Ingredientul secret este hreanul. Pentru o salata din 4 rosii mari coapte, se folosesc doua lingurite de hrean, dar pe razatoarea mica, 6 linguri de ulei extravirgin de masline, 1 lingura de otet, o jumatate de catel de usturoi, dat pe razatoarea mica si o legatura de patrunjel, maruntit.Se asezoneaza cu sare si piper. 

Doar 100 de grame de rosii asigura 40% din necesarul zilnic de vitamina C, 15% din doza zilnica de vitamina A, 8% din cantitatea de potasiu si 10% din cantitatea recomandata de fier. Peste toate acestea, intr-o minunata completare vine licopenul, pigmentul rosu care da culoarea tomatelor si care este un antioxidant ca o pilula de sanatate pentru organism.

Licopenul neutralizeaza efectele negative ale radicalilor liberi. Mai mult, studii recente au demonstrat ca licopenul are o putere dubla de a contracara radicalii liberi, in comparatie betacarotenul, un alt antioxidant foarte bine cunoscut. Licopenul din rosii este un puternic inhibator pentru celulele canceroase pulmonare, mamare sau endometriale.

Studii efectuate la Universitatea Harvard au evidentiat faptul ca barbatii care consuma 10 portii de rosii pe saptamana, in stare naturala sau sub forma de suc, ketchup sau sos, prezinta un risc cu 45% mai scazut de a dezvolta cancer de prostata. Specialistii sustin ca cei care consuma mai mult de doua kilograme de rosii pe saptamana isi reduc cu 60% riscul de a dezvolta cancer rectal sau stomacal.

Rosiile protejeaza inima de bolile cardiovasculare, prin potasiu, niacina, vitamina B6 si acid folic pe care le contin. Niacina, cunoscuta si sub denumirea de vitamina B3 sau vitamina PP, este folosita de multi ani pentru a tine in frau nivelul de colesterol din sange. Pe de alta parte, o dieta bogata in potasiu, un alt nutrient ce se gaseste din abundenta in rosii, reduce tensiunea arteriala si riscurile de aparitie a bolilor cardiovasculare.