Semne si simptome ca ai deficit de vitamina B12

0
48

Vitamina B12 este o vitamina solubila in apa, benefica organismului. Ea joaca un rol important in procesul de poducere a celulelor rosii si ajuta si la functionarea corespunzatoare a sistemului nervos. Vitamina B12 se gaseste in mod natural in produsele animale, cum ar fi carnea, pestele, oualele si lactatele. De asemenea, ea poate fi gasita si in numeroase tipuri de paine. Din pacate, deficitul de vitamina B12 este foarte raspandit, mai ales in randul persoanelor mai in varsta. Acest lucru se intampla fie din cauza faptului ca nu consumi suficiente alimente bogate in B12, fie din cauza ca organismul tau nu o asimileaza cum trebuie.

Oamenii care sunt predispusi la aceasta conditie sunt persoanele in varsta, oamenii care au suferit operatii in care le-a fost inlaturata acea parte din intestin care absoarbe vitamina B12, diabeticii si persoanele care tin diete vegetariane foarte stricte. Din pacate, simptomele lipsei de vitamina B12 pot aparea abia dupa foarte mult timp si, din acest motiv, diagnosticarea este dificila. Uite care sunt simptomele care ar putea sa te conduca la concluzia ca ai deficienta de B12.

1. Piele palida sau ingalbenita. Oamenii care au lipsa de B12 sunt adesea palizi sau au tenul usor ingalbenit. Acest lucru se intampla in momentul in care lipsa vitaminei B12 afecteaza in mod negativ productia de celule rosii. Vitamina B12 joaca un rol foarte important in producerea ADN-uui care este necesar pentru generarea de celule rosii. Fara ea, procesul de construire a celulelor este incomplet, iar acestea nu se pot divide. Acest fenomen cauzeaza un anumit tip de anemie, numita anemie megaloblastica, si este caracterizat prin productia foarte scazuta de celule rosii in maduva osoasa. Pe scurt, unul dintre principalele simptome ale lipsei de vitamina B12 este paloarea.

2. Slabiciunea si oboseala. Slabiciunea si oboseala sunt simptomele comune ale deficientei de B12. Ele apar din cauza ca organismul nu are suficienta vitamina B12 pentru a produce celulele rosii, care transporta oxigenul prin corp. Pentru oamenii mai avansati in varsta, acesta este unul dinfactorii care genereaza un anumit tip de anemie autoimuna. Sintetizand, daca suferi de lipsa de vitamina B12, corpul tau nu va putea produce suficiente celule rosii care sa trasporte eficient oxigenul in corp, iar acest lucru te va face sa te simti mereu obosit si foarte slabit.

3. Senzatia de intepaturi si furnicaturi. Un simptom mai serios al lipsei indelungate de B12 este reprezentat de leziunile nervilor. Acest simptom poate aparea cu timpul, de vreme ce B12 contribuie la procesul metabolic de producere a unei substante gase, numita mielina. Mielina se inconjoara de nervi, ca o forma de protectie si izolare. Fara vitamina B12, mielina e produsa diferit, iar sitemul nervos nu este capabil sa functioneze eficient. Aceasta vitamina joaca un rol foarte important in procesul de producere a mielinei, care ajuta la izolarea nervilor si este cruciala pentru functionarea sistemului nervos. Asadar, o simptomatologie comuna este prezenta unor senzatii de intepaturi si furnicaturi.

4. Schimbari de mobilitate. Daca nu este tratata, daunele sistemului nervos cauzate de lipsa de B12 pot afecta modul in care te misti si mergi. Se poate chiar sa iti afecteze balansul si coordonarea, destabilizandu-te. Simptomul este mai adesea intalnit la batrani, in cazul nediagnosticarii la timp a lipsei de B12, ina nu este o regula. Simptomul poate fi, de asemenea, prezent la tinerii care sufera de o deficinta foare severa de vitamina B12.
 
5. Glosita si ulcer la gura. Glosita este un termen folosit pentru a descrie inflamatia limbii. Daca suferi de aceasta conditie, culoarea si forma limbii tale se schimba, devenind mai rosi si foare umflata. Este un simptom foarte dureros. Si nu numai ca este foarte dureroasa, dar glosita poate afecta si modul in care mananci sau vorbesti. In plus, persoanele care sufera de lipsa de B12 pot experimenta si alte simptome la nivelul cavitatii bucale, cum ar fi ulcerele, senzatii de intepaturi si mancarimi la nivelul limbii sau senzatii de usturime in gura.

6. Tulburari de vedere. Un alt simptom al deficientei de B12 este vederea incetosata si tulburata. Acest simptom poate aparea cand netratarea lipsei de B12 afecteaza sistemul nervos, pagubind un nerv optic care are legatura cu vederea. Desi este alarmanta, tulburarea de vedere poate fi tratata cu ajutorul suplimentelor alimentate bogate in B12.
Totusi, tulburarea de vedere este un simptom mai rar intalnit in cazul lipsei de B12.

7. Schimbari de dispozitie. Oamenii cu deficienta de B12 se plang ca au schimbari de dispozitie. De fapt, nivelul scazut de B12 a fost asociat cu afectiuni ale creierului si a starii de dispozitie, care poate cauza depresia si demnta. Daca aveti lipsa de B12, puteti recurge la suplimente pentru a va imbunatati starea de spirit. In orice caz, aceste suplimente nu tin loc de tratamentele medicale in cazul depresiei sau dementei.

8. Temperatura ridicata. Un simptom foarte rar, dar totusi intalnit, este temperatura ridicata. Nu este sigur de ce apare, dar unii doctori au asociat uneori febra cu lipsa de vitamina B12. In orice caz, trebuie sa retinem ca febra este mai adesea asociata cu alte tipuri de boli, nu cu deficienta de B12. sursa: elle.ro