Sute de focare in Romania. Ce inseamna pesta porcina si cum influenteaza sanatatea omului

0
65

Pesta porcina africana este o boala pentru care nu exista vaccin, in schimb este foarte agresiva, dar nu afecteaza sanatatea omului, a subliniat, miercuri, secretarul de stat Raed Arafat, in urma unei sedinte la sediul MAI, si a facut apel la populatie sa permita autoritatilor uciderea porcilor bolnavi si sa respecte masurile de prevenire, urmand sa fie acordate despagubiri pentru animale.

"Trebuie sa se inteleaga ca aceasta boala nu are vaccin pentru animale, deci este o boala care este fara vaccin, fara tratament, este extrem de agresiva. Important este ca ea nu afecteaza sanatatea omului. Acesta este primul lucru care trebuie sa-l transmitem populatiei. (…) in al doilea rand, pentru a limita raspandirea ei este extrem de necesara colaborarea populatiei. Asta inseamna ca toate masurile care se impun, fie ca sunt masuri de a ucide porcii domestici dintr-o zona afectata, fie alte masuri – de dezinfectie, de prevenire – sunt extrem de importante pentru ca aceasta boala sa nu se raspandeasca", a spus Arafat, sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

El a mentionat ca unii prefecti din unele judete s-au confruntat cu un refuz total in ceea ce priveste interventia. "Faptul ca nu intervin in aceste focare inseamna ca aceasta boala se raspandeste si in alte zone ale tarii si continua sa se raspandeasca. Deci, oprirea ei depinde de masurile care se iau si de colaborarea populatiei", a adaugat Arafat.

Potrivit secretarului de stat, oamenii trebuie sa inteleaga ca vor primi despagubiri pentru porcii sacrificati. Arafat a spus ca va fi demarata o campanie de transmitere a acestor mesaje in randul populatiei.

"Deci, aceste mesaje urmeaza sa faca parte dintr-o campanie intensa care va fi derulata si prin implicarea Departamentului pentru Situatii de Urgenta, prin toate mijloacele, si a celorlalte autoritati implicate si local si national. Aceste mesaje urmeaza sa fie transmise pe toate caile posibile, inclusiv prin primar, prin biserici, la sate si prin toate mijloacele astfel incat oamenii sa inteleaga ce inseamna aceasta boala, sa li se explice si sa li se explice ca nu pierd nimic daca anunta ca un porc este bolnav, pentru ca ei vor primi despagubirea care este alocata lor si cu care Ministerul Finantelor este de acord si urmeaza sa fie emisa la fiecare animal, porc care este sacrificat.

Acesta este mesajul cel mai important: colaborarea este cea mai importanta solutie pentru a opri raspandirea", a explicat Raed Arafat, potrivit Agerpres. Presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Raducu Branescu, a anuntat, de asemenea, ca, pana in prezent, au fost finalizate 51 de dosare de despagubire, fiind platita suma de 130.000 de lei.

"Prin ordin al prefectului s-a constituit o comisie cu reprezentantii desemnati, conform prevederilor legale, care au stabilit nivelul de despagubire real pentru fiecare porc. Pana la acest moment pot sa spun ca s-au finalizat 51 de dosare de despagubire fiind platita suma de 130.000 de lei. De asemenea, sunt in procedura de evaluare alte 86 de dosare", a adaugat el.

Comitetul national pentru situatii de urgenta a fost convocat, miercuri dupa amiaza, la solicitarea Comitetului de control al bolilor. Raed Arafat a anuntat ca a fost aprobat planul suplimentar de actiuni pentru combaterea pestei porcine.