Tratamente naturiste pe baza de fag

0
84

Fagul este folosit impotriva febrei, diareii si a pietrelor la rinichi. Denumirea stiintifica este Fagus sylvatica si face parte din familia fagaceae. Pentru cei mai multi oameni, fagul inseamna lemnul din care se face mobila ori copacul ale carui fructe, jirul, constituie, alaturi de ghinda, hrana porcilor mistreti. Putini sunt cei care cunosc proprietatile medicinale ale scoartei, frunzelor si mai ales ale mugurilor sai. Ele insa exista si se datoreaza substantelor active continute: compusi de natura flavonica, acizi, tanin, substante minerale (calciu, potasiu, sodiu, fier). Mugurii fagului sunt lungi de 1-3 cm, ascutiti la varf, cu numerosi solzi bruni si apar in martie, timp in care se recolteaza si scoarta de pe lujerii tineri, bruni-verzui si usor parosi.

Fasiile de scoarta se usuca in manunchiuri nu prea strans legate, suspendate in locuri bine aerisite. Mugurii, scoarta si frunzele de fag se utilizeaza de foarte multa vreme in medicina populara pentru scaderea febrei, in tratamentul diareii si al dizenteriei, in gravela (litiaza urinara). Extern, fagul se foloseste pentru dureri reumatice, sub forma de decoct concentrat din ramuri tinere si frunze, care se adauga la apa baii ce trebuie sa fie usor mai calda decat temperatura corpului (durata baii este de maximum 20 minute). Tot din scoarta si frunze se face o lesie cu care se tamponeaza frecvent negii. Frunzele mature se usuca, se piseaza pana se transforma in pulbere, iar aceasta se presara pe ranile greu vindecabile, dupa care se leaga cu o fasa curata.

Decoct din scoarta impotriva febrei: Puneti in 250 ml apa rece 2 linguri de scoarta tanara, uscata si bine sfaramata si 2 linguri de scoarta proaspata, tocata marunt. Lasati la foc mic pana da in 2-3 clocote, dupa care dati vasul la o parte si acoperiti-l 5 minute, apoi strecurati. Ceaiul se bea cate 1 lingurita din jumatate in jumatate de ora, pe parcursul intregii zile. Infuzie din muguri de fag pentru pietre la rinichi: Turnati 250 ml apa clocotita peste 2 lingurite rase cu muguri uscati ori 1 lingura cu varf de muguri proaspeti. Lasati sa se infuzeze un sfert de ora acoperind vasul, apoi filtrati. Beti 2 cani pe zi, pana la disparitia durerilor.