Ce se intampla de fapt cu organismul consumatorului de alcool

0
66

Limita de siguranta in cazul consumului de alcool nu exista, conform unui important studiu desfasurat la nivel international si conform caruia barbatii din Romania beau cel mai mult, relateaza joi Press Association.

Alte cercetari realizate anterior au concluzionat ca un consum moderat de alcool – aproximativ o bautura pe zi in cazul femeilor si doua pentru barbati – poate oferi protectie in fata bolilor de inima, potrivit Agerpres. Insa autorii studiului recent insista ca orice beneficiu rezultat in urma consumului de alcool este depasit de efectele sale nocive.

Consumul unei singure bauturi pe zi creste cu 0,5% riscul de a dezvolta una dintre cele 23 de afectiuni asociate alcoolului, estimeaza cercetatorii. ''Studii anterioare au identificat un efect protector al alcoolului in fata unor afectiuni, insa noi am descoperit ca riscurile combinate asociate consumului de alcool cresc odata cu orice cantitate de alcool'', a declarat dr. Max Griswold, cercetator principal la Institutul pentru evaluarea sanatatii din cadrul Universitatii Washington.

''In mod deosebit, asocierea dintre consumul de alcool si riscul de cancer, raniri si boli infectioase compenseaza efectele protectoare fata de boala cardiaca ischemica in cazul femeilor studiate. Desi riscurile asupra sanatatii asociate cu alcoolul incep prin a fi mici in urma consumului unei singure bauturi pe zi, ele cresc rapid pe masura ce oamenii beau mai mult'', a precizat Griswold.

Oamenii de stiinta au compilat date de la 592 de studii la care au participat in total 28 de milioane de persoane si au studiat aceste informatii pentru a evalua riscurile consumului de alcool asupra sanatatii. O bautura alcoolica standard a fost definita ca avand in continutul ei zece grame de alcool, precizeaza Press Association. Echipa de cercetatori a utilizat o noua metoda statistica pentru a estima riscurile consumului zilnic al unei cantitati situata intre zero si cincisprezece bauturi standard.

Circa una din trei persoane de pe planeta – sau 2,4 miliarde – este consumatoare de alcool, au notat oamenii de stiinta ale caror concluzii au fost publicate in jurnalul medical The Lancet. Anual, 2,2% dintre femei si 6,8% dintre barbati isi pierd viata in urma unor probleme de sanatate asociate consumului de alcool, printre acestea numarandu-se cancerul, tuberculoza si bolile de ficat.

Alte efecte nocive al consumului de alcool sunt accidentele si violenta. La nivel mondial, consumul de alcool ocupa in anul 2016 locul al saptelea in topul factorilor de risc pentru deces prematur, se mentioneaza in studiu. Insa, consumul de bauturi alcoolice este cel mai important factor de risc la grupa de varsta 15 – 49 de ani, cu 3,8 dintre decesele in randul femeilor si 12,2% dintre decesele in cel al barbatilor.

In cazul persoanelor cu varsta peste 50 de ani, cazurile de cancer reprezinta principala cauza de deces asociata consumului de alcool – cu 27,1% dintre decese in randul femeilor si 18,9% in cel al barbatilor. Cresterea cu 0,5% a riscului de a dezvolta una dintre cele 23 de afectiuni asociate alcoolului inseamna ca 918 persoane din 100.000 care au consumat o bautura alcoolica pe zi vor dezvolta o problema de sanatate in comparatie cu 914 persoane care nu au baut alcool. In cazul celor care consuma doua bauturi pe zi riscul de a dezvolta o afectiune asociata alcoolului este mai mare cu 7%. Pentru persoanele care consuma cinci bauturi alcoolice pe zi riscul creste cu 37%. Orice protectie oferita fata de bolile de inima, de accident vascular cerebral sau de diabet s-a dovedit a fi ''insignifianta din punct de vedere statistic'', au concluzionat cercetatorii.