Cum si cat se fierb corect ouale moi si ouale tari. Cu aceasta metoda nu vei inverzi galbenusul

0
138

Daca iti plac ouale trebuie sa stii cum si cat trebuie fierte pentru a obtine oul perfect pentru tine: moale, tare sau mediu. Se intampla adesea ca galbenusul oului fiert sa nu fie galbenul la care te-ai fi asteptat, ci sa fie verzui? Acesta este rezultatul reactiei dintre sulful existent in albus si fierul din galbenus, reactie care apare atunci cand oul este gatit prea mult. Metoda de gatit oua moi, medii sau tari este aceeasi, doar timpul de gatit difera. Inainte de a descrie metoda, iata cate sunt cele mai comune greseli in procesul de gatire a oualor fierte: Nu aduce apa la fierbere inainte de a adauga ouale; introducerea unui ou in apa clocotita schimba temperatura oului prea repede si poate duce la craparea acestuia. Nu fierbeti ouale. Asa cum a fost mentionat mai sus, acest lucru poate duce la inverzirea galbenusului.

Metoda corecta pentru fierberea oualor. Puneti ouale intr-un vas suficient de incapator incat acestea sa stea intr-un singur strat, deci sa nu aveti ouale unul peste altul. Adaugati suficienta apa incat sa le acoperiti. Puneti apa la fiert si de indata ce apar bule pe marginea apei si ouale se misca usor, opriti focul, acoperiti cratita si cronometrati. Daca vreti oua fierte moi, le lasati in oala acoperita 3 minute; daca vreti oua fierte tari, le lasati 12-15 minute. Scoateti ouale si lasati-le in apa rece, putin daca vreti sa le consumati calde, mai mult daca le veti servi reci. "Timp de gatit" de mai jos se refera la timpul in care oul se afla in oala acoperita.

Ou fiert moale – 3 minute. Galbenusul oului este un lichid gros; albusul este in cea mai mare parte solid, cu unele zone moi in apropiere de centru. Ou fiert-mediu – 12 minute. Albusul este ferm, dar nu uscat, iar galbenusul nu este umed, dar nici complet uscat. Ou fiert tare – 15 minute. Galbenusul nu este deloc umed, iar albusul este ferm peste tot, fara a avea consistenta de cauciuc.