Un nou studiu aflat in faza preliminara arata ca poate exista o legatura intre dieta ”low carb” (un tip de dieta unde consumul de produse bogate in carbohidrati precum painea este redus) si un risc crescut de moarte inainte de vreme, dar este nevoie de mai multe cercetari pentru a stabili exact daca exista o relatie de cauzalitate intre consumul scazut de carbohidrati si decesul timpuriu.
Descoperirile au fost prezentate pe 28 august la European Society of Cardiology Congress din Viena, iar studiul nu a fost inca publicat intr-un jurnal de specialitate, scrie descopera.ro, care citeaza Live Science.
In cadrul cercetarii, expertii din Polonia au analizat datele a 25.000 de americani care au participat la NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey), desfasurat intre anii 1999 si 2010 si care a avut o perioada de urmarire (follow up) a consecintelor de sase ani. S-a vazut ca cei care au urmat o dieta de tip ”low carb” (precum dieta Atkins, dieta ketogenica sau pur si simplu un regim alimentar care elimina carbohidratii) au fost expusi unui risc cu 32% mai ridicat de moarte prematura comparativ cu cei care nu au avut acest tip de alimentatie.
De asemenea, cei care urmau o dieta ”low carb” aveau cu 51% mai multe riscuri de a muri de o boala de inima, un risc de 50% ori mai mare de a muri de o afectiune cerebrovasculara si au fost cu 35% mai predispusi la moarte cauzata de cancer decat cei care aveau o dieta mai bogata in carbohidrati. Autorul studiului, Maciej Banach, cercetator la Universitatea Medicala din Lodz, Polonia, a confirmat rezultatele prin compararea acestora cu datele altor studii.
„Mesajul din studiul nostru este clar. Un regim alimentar pe termen lung, care implica un consum redus de carbohidrati, ar trebui evitat”, precizeaza cercetatorul pentru Live Science. Totusi, Banach a indicat cateva limitari importante ale studiului. Pentru ca perioada de urmarire a rezultatelor a fost de doar sase ani, iar datele din NHANES sunt spuse de participanti, fara o monitorizare a acestora, intr-un anumit punct in timp in perioada lunga de peste 10 ani cat a durat acumularea datelor, nu se poate preciza cu exactitate ce inseamna „termen lung” sau suficient de ”low carb” pentru a stabili limita care ar indica „periculos pentru sanatate”.