Pelerinii din toata tara sunt asteptati duminica, 20 iulie 2014, la sfintirea Bisericii „Sfantul Ilie“ a Manastirii Floresti din judetul Vaslui.
Tarnosirea locasului de inchinaciune si Sfanta Liturghie vor fi oficiate de Preasfintitul Parinte Corneliu, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Complexul monahal de la Floresti, care adaposteste icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, a fost reabilitat in ultimii 20 de ani.
Biserica „Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul“ a Manastirii Floresti din judetul Vaslui va fi sfintita duminica, 20 iulie 2014, de Preasfintitul Parinte Corneliu, Episcopul Husilor. Programul liturgic dedicat acestui eveniment va incepe sambata, 19 iulie, de la ora 18:00, cand se va oficia slujba Privegherii. In dimineata zilei de 20 iulie, se vor sluji Taina Sfantului Maslu si Acatistul Sfantului Proroc Ilie Tesviteanul. La ora 9:00, Preasfintitul Parinte Corneliu va fi intampinat de soborul preotilor si de credinciosi. In continuare, va fi savarsita slujba de sfintire, apoi va fi oficiata Sfanta Liturghie. „Invitam pe toti cei care au dragoste fata de rugaciune si de cultura la slujba de sfintire, cand il vom cinsti si pe ocrotitorul manastirii noastre“, a spus arhimandritul Iezechil Ariton, duhovnicul Manastirii Floresti.
Pictura realizata in cinci ani
Manastirea Floresti a fost infiintata in anul 1590 de catre vornicul Tarii de Sus Carstea Ghenovici si jupaneasa sa, Anghelina. Din datele istorice reiese ca locasul de inchinaciune al asezarii monahale nu a fost sfintit de un arhiereu. A fost redeschisa in anul 1991, odata cu venirea parintelui Iezechil Ariton. In acele vremuri, aici functiona un spital de bolnavi psihici, intreg ansamblul fiind intr-un stadiu avansat de degradare. In anul 1993 s-au demarat lucrarile la turnul clopotnita, fiind derulate timp de patru ani. Tot atunci, a inceput reabilitarea sfantului locas si a palatului egumenesc. Manastirea Floresti este un monument de categoria A, astfel ca Ministerul Culturii si Patrimoniului National a acordat o parte din fondurile necesare reabilitarii acestui edificiu. Complexul asezarii monahale cuprinde turnul clopotnita, Biserica „Sfantul Ilie“ si palatul egumenesc. Pictura bisericii a fost realizata de pictorul Valeriu Timofte din Bucuresti, impreuna cu echipa sa, intre anii 2008-2013. „Biserica manastirii noastre s-a pictat cu fondurile stranse din donatiile oferite de credinciosi. Ei si-au manifestat astfel dragostea fata de acest monument si fata de Maica Domnului, mai ales ca in biserica asezarii monahale de la Floresti se afla icoana facatoare de minuni a Nascatoarei de Dumnezeu. Mentionam ca unul dintre principalii ctitori este Preasfintitul Parinte Corneliu. In prezent, palatul egumenesc este reparat in proportie de 70%. In acelasi timp, in anul 2010 s-a restaurat catapeteasma“, a remarcat arhim. Iezechil Ariton.
Pozitionarea geografica a Manastirii Floresti
Manastirea Floresti este situata la 38 km nord-vest de Barlad si la 32 km sud-vest de Vaslui. Accesul se face de pe soseaua nationala care uneste municipiile Vaslui si Bacau. Din dreptul localitatii Poienesti se merge pe drumul judetean Poienesti-Barlad. Din municipiul Barlad, se poate ajunge pe pe drumul judetean Barlad-Poienesti.
Episcopiahusilor.ro