De aceea sunt oamenii speciali?! Savantii au identificat un nou tip de neuron care se gaseste numai la oameni

0
84

Un grup de cercetatori a identificat un nou tip de neuron uman care nu a fost gasit pana acum la soareci si la alte animale bine studiate in laborator. Descoperirea poate ajuta la o intelegere mai buna a creierului uman si a aspectelor care il separa de materia cenusia a altor animale.

„Nu intelegem ce face ca materia cenusie umana sa fie atat de speciala”, a precizat Ed Lein, unul dintre cercetatorii din cadrul noului studiu de la Allen Institute for Brain Science. „Studierea diferentelor la nivel de celule si circuite este un punct bun de plecare, iar acum avem uneltele pentru a realiza acest lucru”, a adaugat savantul. Noul studiu, publicat pe 27 august in jurnalul Nature Neuroscience, Lein si colegii sai au scos la iveala un posibil raspuns la aceasta intrebare. Echipa de cercetare, condusa de Lein impreuna cu Gábor Tamás, neurosavant la Universitatea Szeged din Ungaria, a scos la iveala ca cel putin pana acum, noul tip de neuron apare doar la oameni, scrie descopera.ro, care citeaza Science Daily.

Tamás si studentul sau doctorand, Eszter Boldog, au numit noul tip de neuron ”rosehip”, pentru ca manunchiul dens din jurul centrului fiecarei celule seamana cu o floare de trandafir care a ramas fara petale. Noile celule descoperite apartin unei clase de neuroni cunoscute ca inhibitori, altfel spus, care „pun frane” activitatilor altor neuroni din creier.

Desi pana acum s-a gasit numai la oameni, nu inseamna neaparat ca este vorba de un caz unic in natura, neexistand nicio dovada in acest sens; dar lipsa lor la rozatoare este interesanta, adaugand astfel aceste celule la lista scurta a neuronilor specializati care pot exista doar la oameni si (posibil) la alte primate. Cercetatorii nu cunosc cu exactitate rolul acestor celule, dar absenta lor la soareci indica dificultatea cu care se pot descrie boli cerebrale umane bazate pe animale de laborator.

In studiu, oamenii de stiinta au folosit mostre de tesut de la creierele a doua persoane decedate care aveau 50 de ani la momentul mortii. Acestea au fost prelevate din stratul superior al cortexului, regiunea cea mai externa a creierului care este responsabila pentru constiinta umana si pentru alte functii pe care le credem unice speciei noastre. „Este cea mai complexa parte din creier si este general acceptat ca este cea mai complexa structura din natura”, a adaugat Lein