Atunci cand dormi, organismul tau… se trezeste! Celule, hormoni, neuroni repara, compenseaza, regenereaza si ajuta la refacerea fizica si psihica. Pentru ca toate acestea sa poata lucra, conditia este sa dormi bine. Cand erai copil, parintii sau bunicii iti citeau povesti in care, pe timpul noptii jucariile capatau viata, faceau tot felul de pozne si se distrau de minune. Iar dimineata totul revenea la normal. Aceste povesti sunt aproape adevarate, pentru ca, in timpul somnului, celulele si hormonii lucreaza. Datorita cronobiologiei, care studiaza ciclurile noastre interne inca din anii ‘60, cunoastem faptul ca organismul nostru este reglat de catre sincronizatori externi ca lumina si intunericul, caldura si frigul, ziua si noaptea. In timpul somnului, creierul se regenereaza, hormonii se activeaza si pielea isi gaseste resursele.
Creierul tau se regenereaza: Daca pentru a te recupera dupa un efort fizic este de ajuns sa faci o pauza citind o carte buna sau lancezind in fata televizorului, creierul tau are nevoie de un somn complet, profund si cu vise. Somnul profund ii permite creierului sa reasimileze informatiile inmagazinate pe timpul zilei, sa memoreze si mai ales sa le trieze. Studii de imagerie functionala arata ca, in acest timp, circuitele functionale sunt reactivate in timpul invatatului. De aici intervine interesul de a reciti cursurile seara, inainte de a adormi, pentru ca informatiile vor fi mai bine memorate. Faza somnului paradoxal (aceea a viselor) corespunde cu faza recuperarii nervoase si emotionale. In acest timp, creierul profita pentru a se reorganiza din punct de vedere psihic.
Ce se intampla in somn: In timpul somnului actioneaza si hipofiza, glanda care ajuta hormonii. Melatonina, care sincronizeaza ceasul nostru intern, isi atinge apogeul pe la orele 3 ale diminetii. La fel si prolactina, indispensabila pentru activitatea sexuala. Hormonul de crestere lucreaza chiar si in cazul adultilor. Nu te mai face sa cresti, dar contribuie la refacerea tesuturilor si la accelerarea cicatrizarii. Spre orele 4 ale diminetii, cand temperatura corpului este mai scazuta, se secreta cortizol, un hormon anti-durere care invadeaza organismul dimineata si se difuzeaza pe tot timpul zilei. De aceea, micile noastre dureri par adormite atunci cand ne trezim. Fiecare dintre celule este supusa la orare precise pentru a-si structura mai bine diversele ei sarcini. Ceea ce explica faptul ca anumite medicamente au efecte diferite in functie de ora la care sunt administrate.
De exemplu, antihistaminicele (prescrise contra racelilor, conjunctivitelor, ulcerelor de stomac etc.) sunt mai eficace daca sunt luate in jurul orei 19. In schimb, corticoizii (antiinflamatori) au efecte secundare mai puternice pe timpul noptii, fiind astfel nerecomandat sa se ia seara. Pancreasul produce mai multa insulina – hormonul care stocheaza zaharurile in celule, pentru a repartiza mai bine energia pentru ziua urmatoare. Daca zaharurile nu sunt arse intr-un efort fizic sau intelectual, ele se transforma in grasimi. De aceea este recomandat sa mancam mai usor seara si sa consumam moderat zahar, grasimi si alcool.
Laboratoarele de cosmetica au luat in considerare universul nocturn al corpului nostru si toate aceste descoperiri creand o noua generatie de creme. Drenanti activi au fost integrati in formule „special pentru noapte”, aplicate chiar inainte de a merge la culcare.Ziua, pielea ta este setata pe „aparare” pentru ca lupta impotriva poluarii, razelor UV, tutunului… Noaptea, ea se revigoreaza, producand colagen si elastina. Se inchide, se regenereaza, ceea ce ii solicita o imensa energie. Hiperactive, celulele epidermei prolifereaza si se divizeaza pentru a-si reconstitui bariera de protectie. Varful de regenerare are loc intre 1 si 3 dimineata.
Intr-un anumit fel, pielea nu se odihneste niciodata. Tanara fiind, gestioneaza asta perfect, dar cu varsta… oboseste. Circulatia limfatica devine mai lenesa. La trezire, fata este congestionata si are urmele pernei (se mai vorbeste si de „ridul somnului”). Stresul si lipsa de somn slabesc si ele capacitatea de revenire a pielii. Daca o noapte de somn bun ramane cel mai eficace mod de ingrijire, ii mai poti da o mana de ajutor si cu ajutorul cremelor special create pentru a o revitaliza. O veste buna este ca, noaptea, celulele tale sunt mai receptive.
Spre ora 23, se constata o mai buna oxigenare a tesuturilor, datorita cresterii tensiunii arteriale si a fluxului sanguin, pielea devenind mai permeabila. A-i oferi pielii o ingrijire de noapte este, deci, un mod de a-i multumi pentru ce a facut in timpul zilei. Cu varsta, este si un mod de a-i pastra capacitatile de aparare, oferindu-i substante care incep sa-i lipseasca sau ajutand-o sa relanseze acest proces.