Fructele scorusului sunt rosii, mari cat boabele de mazare si cresc sub forma de ciorchini, iar inflorescentele acestuia sunt alcatuite din flori mici si albe. Fructele de scorus au foarte multa vitamina C si de asemenea contin acizi organici, zaharuri, saruri minerale, tanin, acid malic, uleiuri eterice. Contin si vitamina B si E dar in cantitate mai mica decat vitamina C.
Sucul din fructe de scorus are proprietati vitaminizante, decongestionante, diuretice, antitusive, astringente, antireumatice, depurative, digestive, coleretice, laxative, detoxifiante pentru organism (curata sangele), vindecatoare pentru anumite afectiuni ale ficatului, inimii, rinichilor. Are efect bun si asupra vezicii biliare, distruge si elimina pietrele ce se formeaza in timp. De asemenea reduce nivelul de colesterol din sange, amelioreaza transpiratiile, bufeurile si alte simptome care apar la menopauza, imbunatateste sanatatea ochilor deoarece are substante carotenoide care sunt precursori ai vitaminei A.
Infuzia de scorus este recomandata in tratamentul scorbutului, anemiei, gastritei, migrenei, balonarii, aterosclerozei, spondilozei, reumatismului, tusei, gingivitei, bronsitei. Din fructele de scorus se fac margele pentru femei. In credinta populara se spune ca acestea ofera incredere in sine si sporesc fertilitatea. In plus datorita culorii rosii, se crede ca scorusul te scapa de deochi si spirite rele, de aceea se agata un fir cu bobite de haine. O alta utilizare este in industrie, la obtinerea de vopsea rosie ecologica pentru colorarea naturala a tesaturilor.