Depresia Postpartum la Tatici

0
74

Surprinzator, dar, da, si taticii sufera de depresie, de tristetea dupa nastere. Faptul ca ei comunica mai putin, ca evita sa-si exprime sentimentele, nu înseamna ca nu sunt afectati de acest proaspat eveniment. Dintr-o data trebuie sa-si împarta sotiile cu aceasta noua fiinta, atat de mica, inocenta si lipsita de aparare. Diferenta dintre ei consta în perioada, daca la mamici depresia postpartum se instaleaza în primele zile dupa nastere, taticii sunt cuprinsi de depresia postpartum la cateva luni dupa.

Oboseala, raceala din cuplu, abstinenta sexuala, modificarea prioritatilor din viata sociala, problemele de natura financiara, toate constituie motive care duc la instalarea depresiei postpartum la tatici, determinandu-i pe acestia sa devina mai irascibili, frustrati. Alte stari care pot fi remarcate cu usurinta sunt izolarea, durerile de cap frecvente, consumul de alcool etc.

Aproximativ 3-10% din barbati trec prin depresie în timpul perioadei prenatale si postnatale. Multi oameni cred ca barbatii trec prin depresie postnatala ca urmare a, sau în legatura cu, depresia partenerei lor, însa barbatii pot experimenta acest lucru independent de sentimentele partenerelor lor. Desi DPN la mame este cel mai puternic semn ca se va transmite si tatilor, nu este o regula ca acest lucru sa se întample întotdeauna astfel.

S-a descoperit ca depresia la tati începe înainte de nasterea copilului, cu o mica revenire spre sfarsitul primului an al bebelusului. Exista, de asemenea, dovezi care indica faptul ca depresia barbatilor creste între sase saptamani si sase luni dupa nasterea copilului. De exemplu, un studiu a constatat ca trei din 10 barbati au fost deprimati la sase saptamani si ca depresia lor s-a agravat pe parcursul urmatoarelor sase luni. Exista, de asemenea, dovezi ca anxietatea ar putea fi o problema în perioada prenatala si postnatala.

Taticii nu apeleaza la acelasi fel de servicii ca mamicile. Ei nu au tendinta de a merge la un medic al lor, la o asistenta specializata în îngrijirea mamei si a copilului sau la moasa. Ca si în cazul femeilor, este important ca depresia tatilor sa fie recunoscuta si tratata eficient din timp. Acest lucru va ajuta la evitarea pe termen lung a problemelor mentale ale tatalui si dificultatilor relatiei cu partenera sa, cu familia, copiii si prietenii.