Fibrele scad asimilarea grasimilor din alimentele consumate

0
87

Un studiu realizat pe 1100 de adulti a consta­tat ca, pentru fiecare crestere de 10 grame a aportului de fibre, cantitatea de grasime pe burta a scazut cu 3,7% pe o perioada de 5 ani. Fi­bre­le scad asimilarea grasimilor din alimentele consumate si reduc si senzatia de foame, pentru ca ocupa un volum mare, dar cu minimum de ca­lorii. 
Alimentele cele mai bo­gate in fibre sunt pro­dusele din cereale integrale (fulgii de cereale), fructele, legu­mele, fasolea, mazarea, lintea, nucile, alunele si se­mintele.
Pentru a creste cantitatea de fibre din mesele zilnice, introduceti alimentele bogate in fibre treptat, pe o perioada de cateva saptamani, pentru a permite sistemului digestiv sa se adapteze la schimbare si, de asemenea, nu uitati sa beti mai multa apa.

Un studiu realizat vreme de 6 ani a demonstrat ca per­soa­nele care au consumat o dieta bogata in grasimi trans s-au ales cu 33% mai multa grasime abdominala, potrivit formula-as.ro. Pentru a ajuta la reducerea grasimii abdominale si pentru a va pro­teja sanata­tea, cititi cu atentie etichetele ingredien­telor continute in alimente si ramaneti departe de produsele care contin grasimi trans. A­cestea sunt enumerate ca grasimi partial hidrogenate. Alimentele care contin grasimi trans: margarina, smantana si frisca vegetala, snaks-uri (chips-uri, napo­litane, bom­boane, popcorn), produse de pa­tiserie, fai­noase, pizza, prajituri, fursecuri, biscuiti, creme si prajituri instant, cartofi prajiti, gogosi.

Bauturile "zaharoase" par a fi chiar mai periculoase de­cat alimentele cu continut ridicat de zahar. Corpurile noas­tre nu "simt" caloriile din lichide. Un studiu de 10 saptamani a constatat o crestere semnificativa a grasimii abdominale la persoanele care au consumat bauturi indulcite cu zahar. Pentru ca si bau­turile considerate inofensive pot fi insela­toare, cititi cu atentie etichetele si calculati portiile. Chiar si sucurile de fructe preparate acasa, foarte sanatoase de altfel, trebuie consumate in cantitati foarte mici, pentru ca zaharoza si fructoza pe care le contin au un aport caloric foarte ridicat.

Alimentele bogate in proteine sunt ideale pentru reducerea kilogramelor de pe abdo­men. Proteina este un nutrient extrem de important pentru controlul greutatii. Inclu­deti o sursa de proteina la fiecare masa, cum ar fi carne slaba, peste, oua, lactate cu con­tinut scazut de grasime, zer sau fasole alba.

Alcoolul poate avea be­ne­ficii pentru sanatate in can­titati mici, dar devine dau­nator daca este con­su­mat in exces, inclusiv pen­tru ca fa­vo­rizeaza acu­mularea de gra­sime abdominala (bur­­tile bau­torilor de bere) dar si in jurul taliei. Nu trebuie sa re­nuntati de­finitiv la alcool, ci sa limitati cantitatea pe care o beti zilnic.