Bolile de inima pot fi tratate ocolind chirurgia clasica. Cand este indicata cardiologia interventionala

0
76

Ateroscleroza si alte afectiuni cardiovasculare constituie prima cauza a mortalitatii la nivel mondial. Vestea buna este ca unele afectiuni ale inimii pot fi tratate prin interventii minim invazive. Prof. dr. Martin Schillinger, specialist in medicina interna, angiologie si cardiologie, la WPK, (foto jos) explica in ce consta cardiologia interventionala si ce afectiuni ale inimii pot fi tratate in acest fel. „Cardiologia interventionala este o tehnica de tratare minim-invaziva a bolilor de inima. Exista trei probleme cardiologice la care se recomanda cardiologia interventionala minim-invaziva si anume: boala coronariana – tratarea arterelor blocate cu ajutorul stenturilor; aritmia cardiaca – tratarea tulburarilor de ritm prin tehnici de radiofrecventa sau crioablatie; boala valvulara cardiaca – repararea sau inlocuirea valvelor deteriorate“, detaliaza universitarul. Principala caracteristica a cardiologiei interventionale este aceea ca afectiunile inimii pot fi tratate fara a fi nevoie de interventie chirurgicala clasica, adica inlocuieste operatia pe cord deschis, adauga acesta. „Interventia se efectueaza printr-o mica incizie la nivelul mainii sau in zona inghinala, pe unde se introduce in artera o canula  – sonda – pana la locul in care se crede ca ar fi problema. Astfel, se pot pozitiona stenturi sau pot fi inlocuite valve ale inimii“. Una dintre bolile coronariene care poate fi tratata prin cardiologie interventionala este ateroscleroza, afectiune care provoaca blocarea arterelor si care duce la atacul de cord. La nivel mondial, ateroscleroza este principala cauza a mortalitatii. Prin tratamentul minim invaziv al acestei afectiuni un fir foarte subtire, asemanator firului de par este introdus cu atentie prin blocaj, dupa care artera este dilatata cu un balon, iar stentul – endoproteza vasculara – are rolul de a mentine artera deschisa. Aritmiile cardiace pot fi si ele tratate prin cardiologie interventionala. „Se folosesc catetere pentru detectarea activitatii electrice a inimii. Dupa localizarea problemei, se poate face o ablatie pentru arderea sau criogenarea zonei afectate, astfel incat aritmia sa fie oprita“. „Cardiologia interventionala este utila si in tratarea bolii cardiace valvulare: calcificarea si ingustarea valvei aortice este cea mai frecventa boala cardiaca valvulara la varstnici. Dar, aceasta supapa  – valva aortica – poate fi inlocuita prin artera inghinala (=TAVI). Totodata, la anumiti pacienti diagnosticati cu boala mitrala, aceasta valva poate fi reparata si printr-o procedura minim-invaziva (=Mitraclip“.

„Principalul avantaj al acestor optiuni minim invazive de tratament este acela ca pacientul nu trebuie sa sufere o interventie chirurgicala pe cord deschis – ceea ce inseamna ca nu exista o taiere a pieptului pacientului. „In majoritatea cazurilor, pacientul poate parasi spitalul in ziua urmatoare. Mai mult, nu exista nicio durere de la o rana chirurgicala, nu exista niciun risc major de infectii. Pacientul se poate intoarce la activitatile sale dupa una sau doua zile“. Pentru majoritatea procedurilor, durabilitatea procedurii este comparabila cu cea de dupa interventia chirurgicala traditionala. „Stenturile coronariene au, de exemplu, o rata de succes pe termen lung de 98%, in mod similar, ablatia tahicardiei atriale are rata de succes de 95%, iar inlocuirea minima a valvei aortice invazive are o durabilitate mai mare de 10 ani, comparabil cu valvele biologice inlocuite de medicii cardiologi. Cele mai multe proceduri rezolva problema pentru o lunga perioada de timp, dar, desigur, multi pacienti cu boli de inima se intorc pentru tratamente minim-invazive, insa pentru alte afectiuni cardiovasculare“.

In Romania, multi dintre nou-nascuti vin pe lume cu suflu sistolic/diastolic sau cu malformatii congenitale care, pentru a fi depistate este nevoie de ecografie cardiaca. „Procedura standard pentru detectarea bolilor cardiace congenitale este ecocardiografia. Aceasta este singura metoda imagistica care poate detecta si diagnostica boala congenitala a inimii, iar ea trebuie facuta tuturor copiilor care au probleme cu functia sistolica si cea diastolica  – sunete nefiresti ale inimii. Electrocardiograma nu este suficienta in detectarea acestei afectiuni cardiovasculare“. Univesitarul adauga ca suflul sistolic sau distolic – adica un sunet neobisnuit al inimii detectat de stetoscop – este frecvent in multe forme de boala cardiaca. „Prin urmare toti pacientii, inclusiv copiii care au sunete mai putin frecvente ale inimii prin stetoscop, trebuie supusi unei ecocardiografii  – investigarea cu ultrasunete a inimii. Aceasta este o metoda noninvaziva pentru detectarea tuturor tipurilor de afectiuni cardiace congenitale. Foarte rar, imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) sau tomografia computerizata (CT) sunt necesare pentru diagnosticarea bolilor cardiace congenitale“. Cat priveste situl de viata pe care ar trebui sa-l aiba o persoana care a suferit o interventie chirurgicala pe inima, in general se recomanda o dieta mediteraneana, antrenament fizic regulat  – de 4-6 ori pe saptamana, mentinerea sub control a greutatii corporale si renuntarea la fumat. Ziua Mondiala a Inimii este marcata pe 29 septembrie.