Ce sa nu faci cand mergi la fitnes

0
77

Surpriza sau nu, multe dintre conceptiile despre fitness sunt de fapt false. Iata in continuare patru mituri extrem de raspandite dar si adevarul din spatele lor. Spre exemplu: 

Greutatile mari te ajuta sa dezvolti muschii. O conceptie comuna, dar eronata: cu cat ridici greutati mai mari, cu atat vei dezvolta muschii mai mult. In realitate insa, marimea masei musculare tine mai mult de mostenirea genetica si de rutina de exercitii fizice, decat de numarul de kilograme de pe greutati. Folosind greutati mai mari nu faci decat sa economisesti timp – studiile arata ca obtii aceleasi rezultate atunci cand faci mai putine repetari de ridicari cu greutati mari, ca atunci cand faci mai multe repetari folosind greutati mai mici. Dar, indiferent de numarul de kilograme pe care il folosesti pentru exercitii, trebuie intotdeauna sa te asiguri ca alegi ceva care sa iti solicite fiecare muschi al coprului. Expertii recomanda sa alegi greutatea care iti oboseste muschii dupa 90 de secunde (adica dupa un minut si jumatate nu mai poti executa inca o repetare corect) aceasta fiind limita de timp in care muschii stocheaza energie anaeroba.

Febra musculara apare in urma acumularii de acid lactic. O teorie raspandita sustine ca in zilele care urmeaza unui antrenament fizic intens, febra musculara se manifesta ca urmare a acumularii acidului lactic in organism. In realitate, febra musculara apare din cauza unor mici leziuni ce apar la nivelul tesutului muscular. Citeste mai multe despre cauzele, simptomele si tratamentul febrei musculare . Acidul lactic are si el un rol in timpul exercitiilor fizice, mai ales ca el este raspunzator de senzatia de arsura care se resimte in momentul suprasolicitarii unui muschi. Acidul lactic alimenteaza muschii pentru a-i ajuta sa lucreze in continuare si continuarea exercitiilor in ciuda acestei senzatii de arsura nu face decat sa creasca rezistenta si puterea muschilor.

Daca renunti la exercitiile fizice, muschii ti se transforma in grasime. Dupa ce iti definitivezi o rutina de exercitii, vei fi surprins cat de tonifiati si definiti iti vor fi toti muschii. Uneori insa, o pauza sau o vacanta sau o saptamana de gripa (cand, printre altele, nici nu mai poti lucra) iti afecteaza si regimul si ajungi sa iei cateva kilograme in greutate. Unii oameni cred ca aceste kilograme in plus provin din masa musculara, care se transforma in grasime, insa cele doua tipuri de tesut sunt complet diferite si nu se pot trasforma unul in altul. Dezvoltarea masei musculare ajuta la reducerea tesutului adipos si prevenirea depunerilor de grasime.

Nu ar trebui sa faci exercitii daca ai febra musculara. Febra musculara apare dupa un exercitiu solicitant, cu care corpul nu este obisnuit si se pare ca cel mai eficient tratament este… un alt exercitiu. Cel mai bine este sa incluzi in rutina ta de antrenament exercitii pentru diferite grupe de muschi, astfel incat sa nu suprasoliciti o singura grupa musculara intr-o zi de lucru. Exercitiile cardio sau intinderile din exercitiile de yoga sunt eficiente pentru stimularea muschilor la o intensitate redusa spre medie, astfel incat sa grabeasca recuperarea.