Ce se intampla in corpul tau cand afli ca suferi de o boala grava si cum procedezi la aflarea vestii

0
107

Viata ta e normala pana cand, intr-o zi, afli ca suferi de o boala grava. Multe persoane gasesc cu greu puterea de a lupta cu boala, dupa una astfel de diagnostic, dar ce e de facut? Un psiholog care se confrunta zilnic cu astfel de cazuri are raspunsul.  

"Pronuntarea verdictelor nefavorabile medical zguduie din temelie psihicul pacientilor si intreaga lor fiinta. Acestea determina, in cele mai multe cazuri, schimbari de viata, comportament si atitudine. Eticheta si statutul de pacient presupun o greutate psihica foarte mare. Majoritatea oamenilor nu sunt pregatiti sa devina pacienti", a declarat Adina Moraru, medic psiholog.  

Atunci cand omul primeste o astfel de veste socanta si percepe o amenintare, creierul imediat trimite semnale sistemelor nervos si hormonal ce rezulta in eliberarea a diferite substante chimice in tot corpul, ce pot conduce la stres care dezechilibreaza intreaga structura umana.  

Medicul sustine ca cei mai multi pacienti isi revind in acest soc dupa doua saptamani de la aflarea vestii si se mobilizeaza. "Pentru a invinge reactiile negative si stresante ale psihicului, primul pas este constientizarea si acceptarea acestora si ce anume le hraneste (ganduri, cuvinte, atentia privirii, prímele ganduri dimineata), iar pasul doi este intelegerea faptului ca intotdeauna avem de ales in cum raspundem si facem fata la aproape tot ce ni se intampla. Aici rezida puterea personala", mai spune medicul.

Totodata, pacientul ar trebui sa se implice un aspect important, pe care niciun pacient nu trebuie sa il ignore reprezinta blamarea sau autoblamarea. "Sentimentele afecteaza chimia corpului (care afecteaza dezvoltarea sau regresia unei tumori), la fel cum chimia corpului afecteaza sentimentele. stiinta ne-a invatat ca sistemul imunitar este profund influentat de emotii si, astfel, prin aplicarea unor anumite tipuri de terapii psihologice, putem influenta mai departe in mod pozitiv sistemul imunitar", sustine Adina Moraru, potrivit evz.ro.