De ce simti ca iti ard ochii uneori

0
370

Daca ai ajuns sa te intrebi daca poti pune cuburi de gheata pe pleoape, este momentul sa iei masuri pentru sanatatea ochilor tai. Senzatia de ochi care ard este extrem de deranjanta si te poate impiedica sa citesti sau sa-ti desfasori celelalte activitati, iar daca acest lucru se intampla intr-o zi aglomerata nu va face decat sa sporeasca nivelul de stres. Desi apare adesea, este indicat sa afli cauza pentru a evita momentele neplacute sau emotiile legate de faptul ca nu vei reusi sa rezolvi tot ce ti-ai planificat. Iata de ce simti ca iti ard ochii si ce poti face:
 
1. Sindromul de ochi uscat. Daca suferi de sindromul de ochi uscat, este posibil ca senzatie de arsura intensa sa fie cauzata de aceasta afectiune. Potrivit specialistilor, senzatia de arsura este raportata frecvent de pacientii cu acest diagnostic, intr-o proportie de peste 80%. Aceasta afectiune are un impact negativ asupra hidratarii optime a ochilor si a cantitatii de lacrimi. In aceste conditii, corneea devine foarte sensibila, iar iritatiile vor determina aparitia senzatiei de ochi care ard. Pe lista de simptome ale sindromului de ochi uscat se regasesc si usturimea, senzatia de mancarime, inrosirea, lacrimatul excesiv, sensibilitatea la lumina si durerile oculare. Daca primesti un astfel de diagnostic cel mai probabil ti se va recomanda sa folosesti lacrimile artificiale pentru a te simti mai bine.
 
2. Reactiile alergice. Daca simti ca iti ard ochii ar fi bine sa analizezi si mediul in care te afli. De multe ori factorii alergeni pot determina o senzatie de arsura la nivelul ochilor, cunoscuta drept conjunctivita alergica. Probabil ca ai auzit mai des despre conjunctivita determinata de bacterii sau virusi, dar poate avea drept cauza si alergiile. Indiferent de tipul de conjunctivita, aceasta afectiune apare in momentul in care un factor extern irita conjunctiva, membrana care protejeaza fetele posterioare ale pleoapelor.
In cazul conjunctivitei alergice, este vorba despre raspunsul sistemului imunitar la actiunea unui factor cu potential alergen. Din acest motiv vei simti ca iti ard ochii, dar, de fapt, esti alergic la o substanta din mediul ambiant. Exista numeroase cauze posibile, de la particulele de praf, pana la polen, parfumuri, detergenti sau substantele folosite impotriva insectelor daunatoare. Daca vrei sa previi aceasta stare neplacuta iti poti lua masuri pentru a evita ceea ce te deranjeaza. Acasa este bine sa faci curat de 2-3 ori pe saptamana si sa speli des lenjeria de pat, iar in perioadele cand apare polenul sa folosesti aerul conditionat, in loc sa dechizi larg geamul. Si la birou aerul conditionat este alegerea potrivita pentru a evita polenul, iar daca observi ca te deranjeaza anumite parfumuri iti poti cumpara un sapun lichid hipoalergenic si ar trebui sa eviti sa treci pe hol atunci cand se face curatenie. Daca nu reusesti sa tii simptomele sub control, adreseaza-te unui medic pentru un tratament specializat, care te va ajuta sa rezisti mai bine in fata actiunii diferitelor substante care pot cauza alergii.
 
3. Ai introdus un factor iritant in ochi, fara sa realizezi. Ochii sunt foarte sensibili. De aceea trebuie sa fii atent la ingredientele gelului de fata, ale cremelor si machiajului. Daca senzatie de arsura nu este foarte intensa, incearca sa excluzi cate un produs timp de 4-5 zile si sa descoperi cauza. De exemplu, poate ai inceput sa folosesti de curand un rimel nou sau ai vrut sa testezi o crema. Daca disconfortul devine intens, cel mai bine este sa mergi la medic pentru a te lamuri ce cauzeaza aceasta stare neplacuta.
 
4. Blefarita. Blefarita se caracterizeaza prin inflamarea pleoapelor, care devin rosii, umflate si iti dau o stare de mancarime constanta. De asemenea, se vor forma cruste uscate pe linia genelor si ar putea fi dificil sa deschizi ochii dimineata, cand te scoli. Senzatia de arsura se adauga in unele cazuri simptomelor mentionate, accentuand disconfortul general. Blefarita poate avea numeroase cauze, de la acumularea bacteriilor la nivelul pleoapelor, pana la reactiile alergice la machiaj sau astuparea porilor de la nivelul pleoapelor datorita productiei excesive de sebum. In plus, daca ai rozacee vei fi mai predispus la blefarita deoarece aceasta afectiune favorizeaza inflamarea zonei ochilor. Remediul rapid este sa folosesti comprese caldute in fiecare zi, umezind dischete demachiante seara si relaxandu-te timp de 10-15 minute. De asemenea, medicul iti poate prescrie picaturi de ochi pentru a lupta eficient impotriva inflamatiei si a infectiilor.
 
5. Arsuri solare la nivelul ochilor. Da, este posibil ca arsurile solare sa se manifeste si la nivel ocular, nu doar asupra pielii. Fotokeratita sau keratita ultravioleta poate aparea in urma expunerii excesive la soare si afecteaza corneea si conjunctiva, putand cauza senzatia de arsura, vederea in ceata sau chiar pierderea temporara a vederii. Din fericire, simptomele fotokeratitei dispar in 48 de ore, ceea ce inseamna ca, daca ai putina rabdare, situatia se va ameliora. In cazul in care ai stat foarte mult la soare si te confrunti cu aceasta afectiune, specialistii iti recomanda sa mergi imediat intr-o camera racoroasa si intunecoasa, sa-ti scoti lentilele de contact (daca porti) si sa eviti sa te freci la ochi. Dupa aceea poti pune comprese reci la ochi pana cand simptomele dispar. De asemenea, medicamentele antiinflamatoare te pot ajuta sa te simti mai bine. Daca au trecut mai mult de 48 de ore, iar simptomele persista, cel mai bine este sa mergi la un consult. Ti se vor prescrie picaturi de ochi cu efect antiinflamator mai intens. sursa: eva.ro