Alimente bogate in fier

0
64

Nu iti va da superputeri, insa alimentele bogate in fier te vor ajuta cu siguranta sa ai un organism sanatos si puternic! Daca ai experimentat o stare generala de oboseala, dureri de cap sau dificultati de respiratie, e posibil sa fie din cauza deficitului de fier din corpul tau. Fierul este extrem de important pentru organism fiindca are rolul de a vindeca si a preveni anemiile, de a a mari rezistenta la diverse infectii, are o actiune antioxidanta si transporta diferite substante chimice implicate in metabolismul energetic. Pe langa deja celebrul spanac, iata care sunt principalele alimente care isi vor oferi o doza importanta de fier:

1. Linte. O gasim pe intreaga durata a anului, este extrem de usor de gatit, iar proprietatile sale sunt numeroase. Este foarte bogata in fier, proteine si aminoacizi esentiali, si doar consumand 150 de grame pe zi de linte, iti vor asigura 1/3 din doza zilnica recomandata de fier. Cu ce sa o mananci: Pregateste-ti un preparat plin de culoare si nutrienti alcatuit din linte, conopida si morcovi peste care adauga putin iaurt vegetal.

2. Carnea rosie. Fiind tipul de carne cel mai bogat in fier, carnea rosie reprezinta o sursa excelenta pentru cei care prefera o dieta carnivora. Cu toate acestea, nu este recomandat consumul a mai mult de 500 de grame sau chiar mai putin pe saptamana. Cu ce sa o mananci: Prepar-o la cuptor, alaturi de sparanghel si cartofi dulci. 

3. Seminte de dovleac. Semintele de dovleac sunt un adevarat elixir pentru sanatate. Pe langa numeroasele beneficii pe care ni le aduc precum prevenirea bolilor cardiovasculare, a osteoporozei sau mentinerea unui ficat sanatos, acestea contin cantitati importante de minerale precum fosfor, magneziu, mangan, cupru, zinc si nu in ultimul rand fier.

Cu ce sa le mananci: Sunt o idee excelenta ca topping pentru un smoothie verde din avocado, banana, kiwi si kale.

4. Quinoa. Este considerata a fi unul dintre cele mai complexe alimente, in componenta ei intrand proteine, calciu, potasiu, magneziu, mangan, cupru, fosfor, zic si fier. Toate acestea fac din quinoa un superaliment care te va tine departe de diabet si de bolile cardiovasculare, iti va scadea colesterolul si partea cea mai buna este ca nici nu contine gluten. Cu ce sa o mananci: O salata din quinoa cu avocado, rosii, rucola si cartofi dulci.

5. Broccoli. Daca vei adauga o cana de broccoli fiert la masa de pranz, te vei asigura ca ai asimilat aproape 10% din cantitatea zilnica de fier de care corpul tau are nevoie, iar pe langa asta, organismul tau va primi si doze importante de vitamina C si vitamina K. Cel mai important beneficiu pe care broccoli ni-l aduce este abilitatea de a ajuta la prevenirea cancerului. Cu ce sa il mananci: Gateste-l la cuptor impreuna cu conopida si adauga peste ele cascaval sau branza.
 
6. Cicolata neagra. Nu numai ca este o idee perfecta pentru desert, avand putine calorii, dar studiile recente au demonstrat ca daca este consumata in cantitati modice, imbunatateste functia cognitiva, scade riscul bolilor de inima si previne diabetul. Este plina de antioxidanti, inclusiv fier, iar o portie de ciocolata neagra asigura 20% din cantitate de fier de care ai nevoie zilnic.

7. Fistic. Reprezinta gustarea ideala si ar trebui  sa il alegi fiindca spre deosebire de celelalte nuci, contine de patru ori mai mult fier. Totodata iti va incetini si procesul de imbatranire si iti va diminua riscul de Parkison. Ai grija insa sa il mananci in cantitati reduse fiindca are o valoare calorica mare si poate favoriza cresterea in greutate.
Cu ce sa il mananci: Un mic dejun sanatos facut din iaurt peste care sa adaugi miere si fistic. sursa: eva.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.