Ce inseamna cele doua numere pe care medicul ti le spune cand iti ia tensiunea?

0
77

Hipertensiunea este adesea numita si ucigasul tacut pentru ca nu intotdeuna are simptome vizibile. Aceasta inseamna ca pot exista persoane hipertensive fara ca macar sa stie acest lucru. Inima, plamanii, vasele de sange, creierul si rinichii pot fi distrusi incetul cu incetul daca boala nu este tratata, potrivit site-ului de stiri medicale webmd.com.   Tensiunea normala a sangelui este sub 120/80 mmHg. Numere mai mari indica hipertensiune. Primul numar masoara presiunea  sistolica (tensiunea arteriala sistolica) – cea din interiorul vaselor de sange in momentul  cand inima se contracta – iar numarul mai mic masoara presiunea diastolica (tensiunea arteriala diastolica)- cea intre doua batai ale inimii.

Valorile situate intre 120 si 129 pentru primul numar si intre 80 si 89 pentru cel de-al doilea, indica prehipertensiune, potrivit sursei mai sus citate. Se considera stadiu I de hipertensiune valori intre 130 si 139 pentru primul numar si intre 80 si 89 pentru cel de-al doilea. O hipertensiune de 140/90 se considera a fi de gradul al doilea. Este posibil sa nu existe simptome. Valorile peste 180/120, arata o criza hipertensiva cu risc maxim de atac vascular-cerebral, infarct de miocard sau boala de rinichi. Odihniti-va pentru cateva minute si apoi masurati-va din nou tensiunea. Daca este la fel de mare, sunati la numarul de urgenta. Simptomele includ dureri severe de cap, anxietate si sangerari nazale. De asemenea, respiratie scurta si lesin.

Barbatii peste 45 de ani sunt mult mai expusi la hipertensiune arteriala comparativ cu femeile. Situatia se schimba pe masura ce femeile avanseaza in varsta, hipertensiunea fiind mai frecventa la femeile peste 65 de ani. Riscul creste si pentru persoanele care au in familie rude apropiate care sufera de hipertensiune, ca si pentru persoanele care au diabet. Dar, in cele mai multe situatii, cauzele hipertensiunii nu sunt cunoscute. Persoanele care  sufera de hipertensiune trebuie, pe langa medicatia indicata de specialist, sa consume mai putin de 1.5 grame de sare pe zi –  sa stea departe de mancarea nesanatoasa, de fumat si de alcool si sa invete sa managerieze stresul. Toate acestea au o stransa legatura cu cresterea tensiunii arteriale si cu bolile de inima. sursa: adevarul.ro