Lucruri mai putin stiute despre cicoare

0
65

Cicoarea este o planta perena mare iubitoare lumina. O poti intalni in pasuni si fanete, in locuri virane, pe marginea drumului, pe santuri si pe langa ape, de la ses pana in zona momtana joasa. Creste atat in mod spontan cat si cultivata de om. Are radacina pivotanta, groasa ce se continua cu un rizom scurt, lignificat; tulpina ramificata de 40-100 cm inaltime, cu latex, frunzele bazale petiolate, oblanceolate, runcinate, aspru paroase pe fata inferioara, formeaza o rozeta, frunzele superioare sesile, cu margine dintata; florile sunt ligulate, albastre, apar in lunile iulie-septembrie; fructul este o achena muchiata, de 2-3 mm lugime, cu papus scurt format din numerosi solzi.

Principii active: In tulpina: cicorina, inulina, arginina, colina, acid cicoric, levuloza, fier, fosfor, calciu, potasiu, magneziu. In radacina: lactucina, substante triperpenice amare, lactupireina, fructoza, tanin, ulei volatil. In plus, cicoarea contine vitaminele A, B, C, E si K.
De la cicoare se foloseste: Radacina: perioada optima de recoltare fiind lunile martie, septembrie si octombrie; Partea aeriana ce se recolteaza in lunile iulie, august; Frunzele cu perioada optima de recoltare in martie, aprilie; Florile care se culeg in lunile iulie, august si septembrie. Radacina se recolteaza cu cazmaua sau in urma plugului (pentru cicoarea de cultura), se spala se taie fasii subtiri si se pune la uscat in locuri uscate si bine aerisite. Partile aeriene se recolteaza cu secera, se pun la uscat in aceleasi conditii ca si radacina. Se pastreaza in saculeti de panza sau de hartie.

Lucruri mai putin stiute despre cicoare: Printre primii oameni de stiinta care au observat proprietatile cicorii in tratamentul obezitatii se numara doi romani, si anume – celebrul farmacist Ovidiu Bojor si medicul Octavian Popescu? Administrata inainte de masa, cicoarea stimuleaza apetitul, in timp ce atunci cand este luata in timpul mesei, ea este un puternic inhibitor de apetit, suprimand la unii pacienti aproape complet pofta de mancare si ajutandu-i sa-si reduca drastic portia de hrana? Extractul de cicoare este singurul remediu natural cunoscut care ajuta la mentinerea delicatului echilibru intre secretia de hormon al foamei (grelina) si cel al satietatii (leptina), ceea ce explica extraordinarele sale efecte benefice in cura de slabire. Cicoarea reduce efectul yo-yo, extractul de cicoare reducand secretia de grelina si ajutand la eliberarea in organism de cantitati mai mari de leptina (hormonul satietatii). 

Desi contine o cantitate de calciu mica, aproape infima, totusi este un excelent remediu contra hipocalcemiei? Secretul sau este ca favorizeaza asimilarea acestui mineral din alte alimente (cum ar fi lactatele, migdalele, nucile, soia, broccoli, spanacul etc.). Zaharurile nedigerabile din radacina de cicoare stimuleaza formarea de bacterii prietenoase de tip bifidus in colon, creste biomasa fecalelor si continutul lor de apa, stimuleaza peristaltismul intestinal, imbunatatind eliminarea? Un studiu realizat timp de 14 zile pe animale de experienta cu diabet indus a aratat ca tratamentul cu cicoare reduce glicemia cu aproximativ 20%, trigliceridele cu 19% si colesterolul total cu 16%? Inulina, continuta intr-o proportie impresionanta de catre rizomii de cicoare, are o puternica actiune de reducere a colesterolului negativ (LDL)? O jumatate de litru de decoct de cicoare, administrat in reprize, de patru ori pe zi, regleaza secretia de insulina si previne accesele de hipoglicemie, care sunt precursoarele diabetului?