Micile schimbari care ne pot feri de boli de inima

0
47

As vrea sa-mi imbunatatesc sanatatea inimii, dar nu am nicio motivatie sa merg la sala si nici sa fac mari schimbari in dieta. Aveti vreun sfat pentru mine? Care este raspunsul pe care il dau specialistii de la Mayo Clinic, SUA.

Este o idee foarte buna sa-ti doresti sa imbunatatesti sanatatea inimii. Nu te gandi ca trebuie sa faci mari schimbari pentru asta, chiar si pasii mici pot avea efecte semnificative. Unul dintre cele mai mari riscuri pentru o inima sanatoasa este stilul de viata sedentar. Ai nevoie de o ora pe saptamana de miscare, macar. Evident, cu cat esti mai activ, cu atat mai bine, noteaza adevarul.ro. Specialistii cardiologi de la Mayo Clinic au dezvoltat un plan pentru o inima sanatoasa continut in cartea „Mayo Clinic Healthy Heart for Life!“ Iar unul dintre mesajele-cheie este acela ca micile schimbari fac marile diferente.

Pe scurt, planul poate fi sintetizat astfel: „mananca 5“; misca-te 10“ si „dormi 8“. Despre ce este vorba.

„Mananca 5“ – adica 5 portii de fructe si legume pe zi pentru a imbunatati functionarea inimii. Începe cu un mic dejun care include si o astfel de portie, dupa care ia o gustare in care sa nu uiti de fructe sau legume. Fa un efort constient de a include aceste alimente in dieta zilnica. Nu te ingrijora prea mult vizavi de mancarurile pe care nu ar trebui sa le mananci – axeaza-te pe a avea 5 astfel de portii de fructe si legume in regimul alimentar.

„Misca-te 10“ – respectiv 10 minute de activitate fizica de intensitate moderata in fiecare zi. Chiar daca recomandarile standard sunt de a face macar 30 de minute de sport zilnic, chiar si 10 minute conteaza si pot sa faca diferenta. De exemplu, studiile facute pana acum au aratat ca intre 60 si 90 de minute pe saptamana de activitate fizica poate reduce riscul de boli cardiovasculare cu pana la 50%. Acesta este un beneficiu mare pentru un angajament minor din partea ta. Nu este nevoie de nimic elaborat: sunt la fel de utile si urcatul scarilor; si plimbarile sau miscarea pur si simplu. Cu cat devii mai activ, cu atat poti creste nivelul activitatii zilnice.

„Dormi 8“ – calitatea somnului este importanta si pentru inima. Poate fi o provocare sa-ti faci timp pentru odihna de calitate, dar merita. Timp de doua saptamani, incearca sa dormi 8 ore pe noapte. Da, fiecare persoana poate avea un alt necesar de ore de somn pentru a fi in forma, dar 8 este un bun inceput.

Aceste masuri simple trebuie urmate timp de doua saptamani si pot reprezenta un bun inceput pentru un program individualizat pentru o inima mai sanatoasa. Dar nu este nimic gresit in a continua cu aceste masuri si perioade mai lungi de timp, este sfatul specialistilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.