Misterul dietelor eșuate – De ce revenim în scurt timp la vechile obiceiuri

0
80

Avântul pe care îl avem atunci când începem o dietă dispare treptat. Adesea, deși am pierdut în greutate, tindem să revenim la vechile obiceiuri culinare, iar în scurt timp constatăm că și kilogramele pierdute reapar.

Specialiștii susțin că există însă o explicație pentru care revenim la obiceiurile culinare de dinainte de dietă.

"Abordarea graduala, calea cea dreapta

Principalul inamic al durabilitatii greutatii dorite, bine camuflat inca de la inceput in cadrul dietei, este, conform specialistului, restrictia. Cu cat aceasta este mai drastica, iar presiunea pe care o induce e mai mare, cu atat esti mai susceptibil sa cedezi. Tocmai de aceea, este necesara dozarea schimbarilor introduse in noul stil de viata: „Daca nu dobandesti treptat un stil alimentar echilibrat, diversificat, in care sa incadrezi alimente care iti plac, automat obtii efectul opus si dai iama in vechile placeri.”

„Lipsa perioadei de adaptare, necesara pentru adaptarea la noul stil alimentar reprezinta motivul pentru care rezultatele multor diete de slabit sunt temporare. Stresul indus de multiple restrictii vulnerabilizeaza persoana in fata tentatiilor.”

Mancarea si rolurile ei

Un alt aspect de care trebuie sa tii cont pentru a evita „recidiva” este intelegerea rolului pe care-l atribui alimentatiei. Pentru multe persoane ea este un ritual de relaxare, pentru altii este un mod de a gestiona emotiile neplacute, stresul sau sentimentul de gol interior etc. „La fel ca in cazul drogurilor, mancarea poate fi folosita ca tranchilizant sau stimulent. In cazul in care alimentatia reprezinta pentru tine un astfel de mijloc, iti va fi greu sa te tii departe de kilogramele in plus”, avertizeaza psihoterapeutul. Ce poti face intr-o atare de situatie?", scrie Slab sau Gras.