Premiera in Romania. Un aparat modern de depistare in timp record a cancerului. Ce tipuri poate detecta dispozitivul

0
62

Asociatia Pacientilor Oncologici din Romania (APOR) a cumparat aparatul de ultima generatie, care ajuta la depistarea precoce a cancerului prin analize medicale, cu 60.000 de euro. Aparatul lucreaza probele in maximum doua ore si jumatate, fata de 7-15 zile. Directorul de marketing al firmei distribuitoare, Ioana Marinescu, a declarat, miercuri, la sedinta de prezentare a achizitiei, ca aparatul este un adevarat laborator, care are nevoie doar de un asistent care sa aseze proba in lucru.

Marinescu a spus ca acesta este primul aparat care se foloseste strict pentru pacienti. Un alt aparat exista in Romania la o companie farmaceutica pentru studii clinice. Orice persoana poate face o astfel de analiza pentru depistarea timpurie a cancerului, cu un bilet de trimitere de la medicul specialist, insa analiza nu este decontata prin Casa de Asigurari si costa intre 600-1.000 de lei.

Presedintele APOR, Iolanda Gheorghiu, a declarat, la randul sau, ca timpul in care sunt determinate rezultatele este foarte scurt. “Este unica asociatie din tara care beneficiaza de un aparat ce poate determina, in timp foarte scurt, 2 ore sau 2 ore si jumatate, modificari genetice pe afectiuni oncologice. Este cea mai mare realizare pentru un ONG sau asociatie de pacienti. Este esential. Tinand cont ca numarul de persoane cu cancer este in crestere de la an la an, era necesar un astfel de aparat care vine in a depista din timp o forma de cancer pentru a acorda omului posibilitatea sa rezolve, sa vindece, sa incetineasca evolutia. Se poate supravietui, se poate trai ani de zile in alta tara europeana pentru ca se foloseste mult aceasta forma de depistare precoce, acum vrem sa facem si noi. Pot beneficia de aceasta analiza persoanele care au avut in familie pe cineva cu o forma de cancer si se stie ca genetic se poate transmite. Nu mai este nevoie sa fie tumora pentru a merge la doctor. Poti castiga timp. Asta face apartul, iti permite sa castigi timp”, a declarat Gheorghiu. Aparatul este, de asemenea, singurul care lucreaza in afara de biopsie solida si biopsie lichida. Are capacitatea de a determina din sange modificarile ADN-ului mutant pentru 3 tipuri de cancer: colorectal, pulmonar si de piele.