Osteoporoza pe intelesul tau

0
67

Osteoporoza inseamna pierdere marcata a densitatii osoase, proces ce predispune la aparitia fracturilor, chiar la cele mai mici accidentari, uneori spontan. Oasele devin spongioase, sunt mai putin rezistente si se pot rupe mai usor. Mai afectate sunt femeile dupa menopauza, dar si barbatii pot suferi de osteoporoza. O viata bazata pe principii sanatoase, cu alimentatie echilibrata si miscare, poate intarzia si limita semnificativ acest proces. Exercitiile fizice regulate aduc beneficii imense in pastrarea integritatii osoase. Relatia cu medicul este deosebit de importanta. Pe baza unor analize si investigatii, diagnosticul de osteoporoza va necesita anumite conduite clare.

Osteodensitometria (DXA) testeaza densitatea osoasa la anumite niveluri, cel mai frecvent capul femurului si corpii vertebrali. Este o investigatie de mare utilitate si ar trebui facuta de toate femeile aflate la menopauza. Determinarea de analize poate arata patologii in metabolizarea calciului, niveluri reduse de vitamina D, niveluri anormale ale anumitor hormoni cu functii importante in mentinerea sanatatii osului. Calciul si vitamina D se pot suplimenta cu usurinta cand exista carente. De regula se iau impreuna pentru ca se potenteaza reciproc. Expunerea la soare este necesara pentru formarea de vitamina D in piele. Lactatele si branzeturile sunt necesare pentru un aport suficient de calciu. La nevoie, medicul reumatolog sau endocrinolog poate recomanda tratamente speciale pentru tinerea calciului in os, inhibarea unor componente care accelereaza distructia osoasa. Acestea variaza in eficienta, administrare, pret si se vor discuta atent cu medicul. Bisfosfonatii nu se iau in fiecare zi, ci de regula la doua saptamani, cu apa, stand in picioare aproximativ jumatate de ora. Tratamentul va fi monitorizat atent.

Uneori pot aparea fracturi severe, chiar prabusiri de corpi vertebrali. Prabusirile sunt dezastruoase si necesita reconstructii ample. Depistarea la timp a osteoporozei si atitudinile potrivite sunt extrem de importante. O monitorizare din timp, cu o relatie frumoasa cu medicul, cu o viata bazata pe moderatie in fiecare segment, cu luarea corecta a tratamentului indicat la nevoie, cu monitorizarea constanta a medicatiei si starii osoase constituie principii pe care oricine trebuie sa le imbratiseze.