De ce produsele pe baza de ienupar sunt contraindicate gravidelor

0
89

Ienupǎrul (Juniperus communis) este un arbust cu proprietǎti antiseptice si diuretice. Creste ȋn zonele submontane si montane, ȋn special ȋn locurile unde se poate bucura de lumina soarelui. Ȋn scop medicinal se utilizeazǎ boabele de ienupǎr. Ienupǎrul este utilizat pentru problemele digestive, inclusiv de diaree, flatulenta, arsuri la stomac, balonare, precum si pierderea poftei de mancare, ȋn infectii gastro-intestinale dar si ȋn cazul viermilor intestinali. Este, de asemenea, utilizat pentru infectii ale tractului urinar si pentru pietre la rinichi.

Se recomandǎ aplicarea ienuparului direct pe piele pentru a trata rani, durerile articulare si musculare iar uleiul esential din boabe de ienupar este inhalat pentru a trata cu succes bronsita. Planta se mai utilizeazǎ ȋn reglarea ciclului menstrual dar trebuie utilizat cu precautie. Specialistii recomandǎ cǎ o curǎ cu boabe de ienupǎr sǎ nu depǎseascǎ 4-6 sǎptǎmȃni deoarece poate avea un efect iritant la nivelul rinichilor. Boabele de ienupǎr pot fi utilizate direct pe stomacul gol pentru reglarea problemelor hormonale iar cantitatea se creste gradual pȃnǎ se ajunge la 15 boalbe pe zi, dupǎ care numǎrul consumat descreste. Se mai poate utiliza sub formǎ de pulbere, tincturǎ, infuzie combinatǎ sau ulei volatil.

Otetul din fructe (150 g fructe bine zdrobite) se obtine prin macerare in 200 ml alcool 500 timp de 4-5 zile, dupa care se adauga un litru otet de vin; se continua macerarea inca 7-8 zile si se fac frectii pe corp, seara la culcare, in cazul starilor febrile. Uleiul esential este folosit ca atare sau in amestec cu glicerina sau cu ulei de migdale (100 ml), pentru a fi aplicat in cazul afectiunilor dermatice (eczeme, ihtioza). Sunt eficiente si inhalatiile cu ulei esential (5-10 picaturi) intr-un vas cu apa clocotita, care fluidifica secretiile bronsice si au efecte favorabile in tuse, gripa si guturai. Extractul uleios de ienupar se obtine prin fierberea timp de 2-3 ore pe baia de apa a unui amestec, in parti egale, din fructe zdrobite de ienupar si ulei de floarea-soarelui; se foloseste la frectii (2-3 ori pe zi) in caz de reumatism, lumbago si nevralgii dureroase, dupa care se dilueaza folosind 10 ml ulei la un litru de alcool. Alifia de ienupar se foloseste la ungerea pe abdomen si picioare in caz de ascita, edeme si boli de piele (repetate zilnic timp de o saptamana).

Contraindicatii: Ienupǎrul este sigur pentru adulti, atunci cand este utilizat pe termen scurt, ȋnsǎ nu mai mult de 4- 6 sǎptǎmȃni deorece poate provoca probleme cu rinichii, convulsii, dar si alte efecte secundare grave. Utilizarea ienuparului pe piele, la persoanele alergice, poate provoca unele efecte secundare, precum iritatii, arsuri, roseata, umflaturi, motiv pentru care este recomandat sǎ ȋl amestecati cu un alt ulei ȋnainte de utilizarea directǎ pe piele. Persoanele care au deja infectii renale vor lua un sfert din cantitatea de ienupǎr recomandatǎ iar la aparitia unor simptome precum dureri renale vor ȋntrerupe tratamentul. Nu se recomandǎ utilizarea ienupǎrului ȋn cazul femeilor gravide deoarece poate provoca avort spontan, motiv pentru care planta este cunoscutǎ ca adjuvant la nastere atunci cȃnd este luat ȋn timpul travaiului. Acesta nu se recomandǎ nici femeilor care alǎpteazǎ, dar nici celor care ȋncearcǎ sǎ rǎmȃnǎ ȋnsǎrcinate deoarece ienupǎrul are un efect anticonceptional destul de puternic.