Cum tratam dermatozele bebelusilor

0
58

Intertrigo se prezinta sub forma unui eritem usor inflamator si este  localizat la nivelul pliurilor, pe suprafetele care vin in contact si se frictioneaza intre ele. Cele mai implicate sunt pliurile inghinale, iar la copiii supraponderali pliurile regiunii cervicale (ale gatului) si ale abdomenului inferior. Fara o igiena corespunzatoare si netratate la timp, la care se adauga umiditatea ambianta, dar si caldura excesiva, intertrigo se poate complica cu infectii streptococice sau mixte. Ca tratament in cazul intertrigoului necomplicat se recomanda un unguent cu Ph neutru. in cazurile complicate se sterge suprafata afectata cu o solutie de Rivanol sau Fenosept, iar ulterior cu o crema grasa, care contine antibiotic si hidrocortizon.

Miliaria se intalneste la copilul de toate varstele, dar mai ales la nou-nascut si sugar. Aceasta apare ca o eruptie in pusee, constituite din mici papule eritematoase sau cu papule cu o mica vezicula. Eruptia poate fi observata la nivelul gatului, axilelor, la nivelul regiunii submaxilare, putandu-se extinde pe intreg toracele superior. La copii, se poate infecta cu streptococ, din cauza igienei deficitare, evoluand spre o piodermita, intertrigo sau micro-abcese. Tratamentul consta in bai zilnice, la care se adauga solutii slabe antiseptice si amidon, pentru ca apoi sa se foloseasca crème ce contin antibiotice si hidrocortizon. Pentru a evita aparitia acestei eruptii cutanate copilul va fi ferit de caldura excesiva, iar imbracamintea nu trebuie sa fie groasa si stramta.

Eritemul toxic al nou-nascutului apare in prima sau a doua zi de la nastere si consta intr-o eruptie maculo-eritematoasa, numarul leziunilor variind de la cateva la peste o suta. Acestea dispar spontan in cateva zile, nu apar recidive si nu necesita tratament. Dermatita seboreica infantila debuteaza in primele saptamani de viata prin placarde eritemoatoase descuamative uscate, de culoare galben-bruna, care se extind. Sunt localizate pe pielea capului, regiunea frontala, pleoapa, fara a fi insotite de prurit. Netratata si complicata, dermatita seboreica se remite spontan in 3-5 saptamani. Se poate complica mai ales in lipsa tratamentului si a igienei corespunzatoare cu infectii secundare, cauzate de germeni banali sau candida albicans. Ca tratament, se inlocuieste sapunul cu o emulsie de galbenus de ou. Se vor aplica creme grase, la care se adauga antibiotic, in caz de infectii secundare.