Virala sau bacteriana, pneumonia pune de cele mai multe ori probleme si trebuie tratata cu atentie si grija din partea medicilor specialisti. Evolutia sa este destul de rapida, astfel trecerea de la o simpla inflamare a cailor respiratorii superioare este destul de brusca, în cateva zile plamanii putand fi grav afectati. Cu toate acestea, ori de cate ori este depistata din timp si tratata corespunzator, pneumonia se vindeca în maxim doua saptamani si nu va crea complicatii.
Atunci cand puiul tau tuseste fara întrerupere, are febra, disconfort în timpul somnului, respiratie accelerata, stare de voma, dar si dureri de cap, gat ori abdomen, va trebui sa te prezinti la medic. De cele mai multe ori, pneumonia este depistata prin ascultarea respiratiei si descrierea manifestarilor micului pacient. Alteori, poate fi nevoie de o radiografie, noninvaziva si usor de realizat. Chiar daca pana nu demult solutia oferita de medici era internarea, astazi lucrurile par sa se simplifice, copilul putand fi tratat acasa, mai ales atunci cand febra nu este crescuta si micutul nu prezinta dificultati în respiratie. Atunci cand simptomele sunt mai profunde sau atunci cand varsta bebelusului este mult prea mica, medicii vor recomanda întotdeauna internarea si tinerea sub atenta supraveghere a pacientului. Situatia se impune întrucat în astfel de cazuri evolutia bolii se poate înrautati, ajutorul de urgenta fiind extrem de util.
Desi nu ne vine înca sa credem, microbii si virusii pot circula si pot îmbolnavi un copil perfect sanatos. Astfel, pneumonia se transmite prin tuse, stranut, dar si prin reguli de igiena mai putin stricte, precum folosirea aceluiasi pahar, cani, tacamuri. În acelasi timp, raceala si gripa se fac de cele mai multe ori responsabile pentru o astfel de îmbolnavire. De aceea, guturaiul, tusea, stranutul, schimbarile de dispozitie, lipsa apetitului sunt cateva dintre simptomele care pot ridica grave probleme si trebuiesc tratate în consecinta, destul de rapid, urmand indicatiile medicului.
Antibioticele, desi putin indicate astazi, par sa ramana în continuare singura solutie pentru ca virusii sau bacteriile responsabile de aceasta infectie sa dispara. În acelasi timp, se recomanda mentinerea regulilor stricte de igiena, administrarea cu atentie a medicatiei prescrise de catre medic si hidratarea cu multe lichide.
Desi pneumonia produce anxietate în randul oricarui parinte, fiind asociata cu o boala grava, care îi poate pune sanatatea în pericol, în realitate solutiile medicale prezente, dar si variantele de tratament reusesc sa vindece o astfel de afectiune mai repede decat ne asteptam. Important este ca micutul sa ajunga la medic si sa fie examinat cu mare atentie. În cazul în care terapia de vindecare întarzie sa fie pusa în aplicare, atunci situatia s-ar putea agrava, copilul necesitand investigatii amanuntite care sa îi permita în cele din urma o evolutie favorabila. Tocmai de aceea, înca de la primele simptome parintii sunt datori sa ceara sfaturile medicilor si sa trateze corect problema.