Simptome ale arterelor infundate

0
78

Ateromul este acumularea de grasimi pe vasele de sange. In timp, ele formeaza o placape peretele arterial, care intrerupe circulatia sangelui si provoaca afectiuni cardiace, cu urmari periculoase. Placa de aterom se poate rupe si, astfel, apar cheagurile de sange (trombusuri, in termeni medicali), care infunda partial sau complet artera respectiva. Cheagurile sunt asociate frecvent cu atacul de cord, bolile vasculare periferice si accidentul vascular cerebral. Arterele joaca un rol vital in mentinerea unui corp sanatos, intrucat sunt responsabile de transportul sangelui incarcat cu oxigen de la inima catre restul corpului. Iata cateva semne care iti dau de veste ca arterele sunt in suferinta.

1. Te doare spatele. Exista numerosi factori care favorizeaza degenerarea discurilor vertebrale, cauza durerii lobare. Printre ei se afla obezitatea, mostenirea genetica, dar si meseria sau anumite traume. Mai putin cunoscut este ca durerea de spate poate fi provocata si de ingustarea sau blocarea arterelor. Discurile in sine nu sunt alcatuite din vase de sange, dar multe vase de sange le inconjoara. Cand fluxul sangvin se reduce in zona lombara, discurile care alcatuiesc coloana se slabesc, apare hernierea lor si la aparitia durerii. Si reversul este valabil: majoritatea celor care sufera de dureri cronice de spate sunt mai susceptibili sa aiba arterele infundate, in comparatie cu cei care nu au dureri. Placile de aterom se formeaza oriunde in sistemul vascular, iar durerea de spate (desi pare sa nu aiba legatura) poate fi un semn de afectare a cordului, sustin specialistii.

2. Te dor gambele. Arterele se infunda oriunde in organism, inclusiv in zona picioarelor, ceea ce face ca circulatia periferica sa fie ingreunata, iar mersul sau chiar statul in picioare sa fie dificil. Un alt semn poate fi senzatia de amorteala in picioare chiar atunci cand te odihnesti. Potrivit unei cercetari realizate pe pacienti suferinzi de boala coronariana, cei care au consumat preponderent mancaruri bazate pe legume si au inceput sa mearga mai mult au scapat de durerile de picioare in cateva saptamani. Nu astepta sa nu mai poti merge deloc! Dacaproblema este detectata din timp, nu vei avea nevoie de interventie chirurgicala. Examinarea nici macar nu este dureroasa: doctorul iti va lua pulsul si tensiunea in zona picioarelor.

3. Iti cade parul. Daca parul incepe sa cada brusc, poate fi vorba tot de depunerile de pe artere, care ingreuneaza circulatia, impiedicand sangele sa ajunga la nivelul scalpului. Un studiu efectuat pe 7.000 de persoane, dintre care 4.000 de femei, scoate la iveala ca pierderea brusca a podoabei capilare dubleaza riscul dezvoltarii unei boli de inima sau al declansarii la un moment dat a unui atac de cord.

4. Transpiri in exces. Cand transpiri foarte mult, mai ales noaptea, chiar si atunci cand dormi intr-o incapere racoroasa, este un posibil simptom al arterelor infundate. Inima munceste din greu pentru a pompa sangele, in ciuda acestei probleme, iar efectul este transpiratia in exces, fiindcaorganismul se straduieste sa mentina temperatura normala a corpului. Si daca transpiri in timpul zilei, atunci cand nu faci miscare, poate fi un semn care anunta o tulburare cardiaca.

5. Respiri sacadat. Durerea in piept este principalul simptom al unei posibile afectiuni cardiace. Mai putin cunoscut este ca respiratia sacadata, chiar cand nu este insotita de durere pectorala, poate fi un simptom al arterelor blocate. Aceasta ocupa, de fapt, unul dintre locurile fruntase intre simptomele arterelor infundate. Cand inima nu pompeaza suficient sange sa acopere nevoile organismului, apar intreruperi in respiratie, insotite adesea de oboseala extrema. Mergi la medic pentru un diagnostic precis, intrucat respiratia sacadata este provocata si de infectii respiratorii sau alergii.