Crampele sau schimbarile dese ale starii de dispozitie pot fi foarte deranjante, la fel si acneea care apare in acea perioada a lunii. Disconfortul cauzat de menstruatie difera de la persoana la persoana, insa fluctuatiile hormonale pot avea si alte efecte pe care nu le banuiai. Afectiunile cauzate de menstruatie pot slabi organismul si de aceea este indicat sa li se atribuie cauza corecta pentru a se putea lua masurile necesare. Iata ce probleme de sanatate cauzate de menstruatie trebuie sa ai in vedere:
1. Palpitatiile. Un puls mai rapid sau care fluctueaza poate aparea chiar inainte de menstruatie, precum si in zilele de sangerare menstruala. Dar cum poti sa stii daca este doar o stare temporara sau o problema mai grava precum afectiunile cardiovasculare? Daca pulsul rapid este asociat si cu respiratie intretaiata, dureri in zona pieptului sau stari de lesin trebuie neaparat sa mergi la un consult de specialitate. In orice caz este recomandat sa mergi la un consult dupa zilele de menstruatie pentru a te asigura ca a fost vorba doar despre o problema temporara.
2. Migrenele. „Se cunoaste de cateva decenii legatura dintre hormoni, in special estrogenul, si frecventa si severitatea migrenelor. Scaderea drastica a estrogenului ar putea fi motivul pentru care migrenele severe apar in aceasta perioada. De asemenea, migrenele cronice pot avea legatura tot cu fluctuatiile hormonale”, explica dr. Vernon Williams, specialist neurolog. Pentru a minimiza riscul de migrene este recomandat sa bei apa suficienta, sa eviti alcoolul si sa dormi cel putin 8 ore in fiecare noapte. Invata sa te relaxezi si in momentele stresante pentru ca altfel ai putea favoriza declansarea durerilor de cap. In unele cazuri pot fi utile pilulele contraceptive, substitutia hormonala sau medicamente analgezice.
3. Anxietatea. Ai observat ca te ingrijorezi mult mai usor in zilele dinaintea menstruatiei? Scaderea nivelului de estrogen contribuie decisiv la accentuarea simptomelor specifice anxietatii, care pot varia de la o simpla ingrijorare pana la imposibilitatea de a te odihni. „Inaintea ciclului menstrual pot aparea momente in care nu ai deloc incredere in tine sau vezi probleme peste tot. Nu este un moment ideal pentru a lua decizii importante sau pentru a-ti schimba jobul”, potrivit dr. Williams. Pentru reducerea anxietatii este util sa faci plimbari in aer liber, sa incerci meditatia sau sa iesi cu prietenii, sa razi mai des si sa uiti de toate problemele minore care te supara.
4. Anemia. Nu este intotdeauna detectata in cadrul analizelor de rutina decat daca este intr-o forma grava. Anemia cauzata de menstruatie este insa o afectiune des intalnita. „Majoritatea femeilor au o deficienta de fier pana cand ajung la menopauza, iar anemia poate persista chiar si pana la varsta de 80 de ani daca nu este tratata. Pentru a combate aceasta problema este necesar sa i se prescrie fiecarei paciente o combinatie personalizata de vitamine si minerale pentru a reface carentele din organism. Nu trebuie insa nici sa se exagereze pentru ca pot aparea constipatia sau durerile abdominale”, potrivit dr. Arielle Levitan.
5. Diareea sau constipatia. Modificarile nivelului de hormoni pot avea un impact negativ si asupra tractului digestiv. In timpul menstruatiei corpul produce prostaglandine, compusii care favorizeaza contractiile musculare si aparitia crampelor abdominale. In functie de cantitatea eliberata de prostaglandine pot aparea diareea sau constipatia. De asemenea, trebuie sa fii atenta si la meniul zilnic pentru a nu exacerba aceasta tendinta. Consuma fructe si legume si bea 8-10 pahare de apa in fiecare zi. Ia si pastile pe baza de ibuprofen, care stopeaza productia de prostaglandine.
6. Problemele dentare. „In zilele de menstruatie nivelul de progesteron creste, iar acest lucru modifica felul in care organismul reactioneaza la acumularea tartrului dentar. Gingiile se pot inrosi sau inflama si vor sangera foarte usor. Inflamarea gingiilor va fi mai intensa cu 2-3 zile inainte de menstruatie si va incepe sa se reduca dupa declansarea sangerarii menstruale”, explica dr. Kristy Gretzula, dentist din Connecticut. Daca respecti cu rigurozitate regulile de igiena dentara poti minimiza disconfortul. Ata dentara si periuta de dinti au un rol esential pentru mentinerea unui zambet frumos in orice perioada a lunii.