Ce sa faci pentru a debloca adevarata fericire din creier, conform neurologilor

0
64

Exista multe sfaturi utile pe care le poti gasi pe Internet, dar in momentul in care sfaturile vin de la neurologi, ar putea fi un semn ca ar trebui sa le asculti. De data aceasta, neurologii au dat cateva sfaturi pentru a debloca adevarata fericire din creier. Lucruri pe care ar trebui sa le faci pentru a debloca adevarata fericire din creier

1. Eticheteaza-ti emotiile. Daca simti o emotie negativa, cum ar fi tristetea sau mania, eticheteaza acea emotie. Poate parea simplu, dar creierul tau raspunde cand le pui nume sentimentelor tale. Un studiu a descoperit ca, atunci cand unui participant i-au fost aratate imagini ale oamenilor care exprimau emotii pe fetele lor, amigdala lui a activat emotiile care erau vazute. Atunci cand i s-a spus sa denumeasca emotiile, cortexul prefrontal ventrolateral s-a activat si a redus reactivitatea emotionala a amigdalei. Acest lucru inseamna ca, in mod esential, atunci cand oamenii recunosc emotiile pe care le vad, este redus impactul acestor emotii in creierul lor.

2. Intreaba-te pentru ce esti recunoscator. Beneficiile recunostintei incep cu sistemul dopaminei, deoarece recunostinta activeaza regiunea creierului care produce dopamina. In plus, recunostinta fata de ceilalti sporeste activitatea in circuitele sociale ale dopaminei, lucru care face ca interactiunile sociale sa fie mai placute. Recunostinta poate, de asemenea, sa stimuleze neurotransmitatorul serotonina, ceea ce fac multe antidepresive. Chiar daca nu ai un raspuns la intrebarea recunostintei, este in regula. Nu este vorba despre gasirea recunostintei care conteaza cel mai mult, ci despre a-ti aduce aminte sa o cauti in viata ta in primul rand. Prezenta recunostintei in viata ta si recunoasterea acesteia reprezinta o forma de inteligenta emotionala. Studiile au aratat ca, pe masura ce creste inteligenta emotionala, neuronii din aceste zone devin mai eficienti. Deci daca ai dificultati in a gasi ceva pentru care sa fii recunoscator, doar aceasta intrebare pusa inseamna ca esti pe calea cea buna spre fericire.

Poate ca nu iti dai seama de lucrurile care iti aduc fericirea cu adevarat si pentru care esti recunoscator. Petrece timp observand lucrurile, toate facilitatile si sentimentele pozitive. Aceasta bucla de feedback pozitiv trebuie activata de mai multe ori pentru a avea un efect solid. Daca iei in serios mai mult luptele pe care le duci decat lucrurile care merita recunostinta ta? Trebuie sa incerci sa pui semnul egalitatii intre lucrurile bune si cele rele din viata ta.

3. Fii hotarat. Lucrurile neterminate sunt cele care iti creeaza anxietate. Luarea unei decizii cu privire la ceva poate reduce anxietatea mai degraba decat sa iti permita sa petreci mai mult timp ezitand si gandindu-te la toate scenariile si rezultatele pe care le va avea decizia ta. Luarea deciziilor include crearea de intentii si stabilirea de obiective. Aceste lucruri fac parte din aceleasi circuite neurale, care activeaza cortexul prefrontal intr-un mod pozitiv, reducand ingrijorarea si anxietatea. 

Luarea deciziilor permite, de asemenea, o senzatie a controlului. Și senzatia lipsei controlului poate provoca anxietate si ingrijorare. Iar atunci cand iei o decizie si rezultatul acestei decizii se intampla sa fie unul pozitiv, e chiar si mai bine. Indecizia reprezinta o sursa majora a stresului mental. Atunci cand nu vrei sa iei o decizie si o amani, atunci apare un nor mare al muncii psihice enervante pe care nu vrei sa o faci si care poate aduce o reticenta subconstienta.

4. Ia-i in brate pe cei dragi. Interactiunile sociale sporesc sentimentele de acceptare ale unei persoane si, prin urmare, si fericirea. Una dintre caile principale de a elibera oxitocina este prin atingere. Oxitocina este un hormon care actioneaza ca un neurotransmitator la nivelul creierului si sta la baza increderii. Este, de asemenea, un antidot pentru sentimentele depresive. sursa: eva.ro