Tuturor ne place sa savuram mirosul proaspat de conifere. Ele nu sunt însa placute doar pentru mirosul lor deosebit, ci contin si numerosi compusi chimici care au efecte pozitive asupra organismului uman. Pinul se recomanda în tratamentul problemelor circulatorii, durerilor de genunchi, crampelor menstruale. Se spune ca pinul poate chiar sa îmbunatateasca memoria celor în varsta.
Oamenii care beneficiaza de aroma coniferelor în spatiul de lucru sau acasa au mai putine sanse sa faca depresie si sunt mai putin ostili. Aromoterapia recomanda uleiurile rasinoase pentru calmarea emotiilor si reducerea stresului. Pune cateva picaturi pe perna sau pe o batista, respira adanc, relaxeaza-te si vizualizeaza plimbarea printr-o padure de conifere. Puterea vindecatoare a pinului nu se opreste la calmarea emotiilor. El constituie si un ajutor pretios în tratamentul racelii si contra sinusurilor congestionate. Adauga trei picaturi de ulei de pin într-un bol cu apa fierbinte, apleaca-te asupra lui si acopera-ti capul cu un prosop; inhaleaza aburii prin nas si prin gura. Adauga cinci picaturi de ulei de pin la doua linguri de ulei vegetal si foloseste amestecul pentru masarea muschilor durerosi.
Siropul din muguri de pin întareste imunitatea. Bogat în vitamina C, pinul are calitati antioxidante, care ajuta la prevenirea bolilor. În plus, vitamina C este o componenta cruciala a colagenului, care este necesar pentru celule, muschi, tesuturi si vasele de sange. Spala bine 1 kg de muguri, pune-i într-o oala plina cu apa si lasa-i sa fiarba o ora. Ulterior, lasa oala la rece 2 zile, dupa care strecoara sucul rezultat. Acesta se pune din nou la fiert împreuna cu zaharul (1 kilogram de zahar la 1 litru de lichid). Se lasa pe aragaz pana se topeste zaharul, plus 30 de minute dupa aceea. La final, pune siropul în sticle si ai grija sa le asezi într-un loc uscat si racoros. Se recomanda 3 linguri de sirop de 3-4 ori pe zi pentru adulti si 1 lingurita de 2-3 ori pe zi pentru copii. Durata tratamentului este de 2-3 saptamani.