Cand sistemul imunitar poate provoca leucemie

0
91

Instrumentele utilizate pentru a fortifica organismul impotriva infectiilor pot cauza una dintre cele mai comune forme de leucemie la copii, arata un studiu publicat in revista Nature Genetics. Mecanismul folosit pentru producerea milioanelor de anticorpi in sistemul imunitar poate rata tinta, marind sansele ca celulele sa devina canceroase. Echipa de cercetatori din Marea Britanie spera sa inteleaga de ce unii copii nu raspund la tratament.

Organismul pacientilor cu leucemie produce celule sanguine anormale, leucemia limfoblastica acuta fiind cea mai frecventa forma de cancer de sange.

Sistemul imunitar produce milioane de anticorpi diferiti, dar are o cantitate limitata de ADN care sa contina instructiuni pentru fabricarea acestora. Oamenii de stiinta de la Institutul Sanger din Cambridgeshire  si de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra au testat un numar de 57 de copii. Acestia au comparat ADN-ul din tesuturile sanatoase cu ADN-ul din leucocitele afectate de cancer, demonstrand ca exista doua faze ale bolii. "Primele schimbari se produc inainte de nastere, dar copiii nu dezvolta leucemia pana la varsta cuprinsa intre patru si zece ani. Aceasta intarziere este asociata cu mai multe modificari genetice. Am descoperit ca schimbarile genetice secundare sunt, in mare parte, generate de fragmentele de ADN sterse din celule de acelasi mecanism pe care celulele imune il folosesc pentru a genera anticorpi", a explicat Dr. Peter Campbell de la Institutul Sanger.

Descoperirile sunt extrem de importante in intelegerea fundamentala a bolii, dar este putin probabil sa conduca la noi terapii. Tratamentul este eficient la aproximativ 85% dintre cazuri.  Cu toate acestea, la unii pacienti celulele canceroase recidiveaza. Cercetatorii considera ca progresele rapide care sunt facute in domeniul geneticii vor reusi sa aduca noi dovezi care sa explice de ce se intampla acest lucru. "Unul dintre lucrurile interesante care vor aparea in urmatorii ani  face referire la schimbarile secundare si ce inseamna acestea pentru ratele de supravietuire. Bucati din genom continua sa fie sterse si este posibil ca acestea sa opuna rezistenta la tratament", a adaugat Campbell. "Suntem din ce in ce mai eficienti in tratarea celei mai comune forme de leucemie la copii si acum 9 din 10 pacienti supravietuiesc", a afirmat Dr. Matt Kaiser, director de cercetare la Leukaemia & Lymphoma Research.

"Dar tratamentul din prezent este extenuant si in cazul unor pacienti, cancerul revine. Prin utilizarea tehnologiei genetice de ultima generatie, aceasta cercetare ne ajuta sa intelegem mai bine biologia care provoaca aceste tipuri de cancer. Informatiile sunt de nepretuit in proiectarea unui tratament mai precis si in prezicerea inteligenta a modului in care boala fiecarui pacient va evolua", a adaugat acesta.