Cat de mult ne ajuta, de fapt, scoaterea amigdalelor

0
107

Mii de copii din Marea Britanie sunt supusi anual in mod "inutil" interventiilor chirurgicale de indepartare a amigdalelor, sugereaza un studiu efectuat recent in aceasta tara, citat de Press Association. Cercetatorii britanici sustin ca sapte din opt copii carora le sunt extirpate amigdalele nu ar beneficia de fapt de pe urma acestor operatii "inutile", ce costa Serviciul National de Sanatate (NHS) zeci de milioane de lire anual, potrivit Agerpres.

Motivul invocat cel mai adesea pentru amigdalectomie – procedura chirurgicala de indepartare a amigdalelor – este durerea in gat recurenta. Dovezile sugereaza insa ca procedura are beneficii modeste, rezultand o reducere pe termen scurt a durerii de gat in cazul copiilor grav afectati, au indicat oamenii de stiinta.

Liniile directoare din Marea Britanie sugereaza efectuarea amigdalectomiei in cazul copiilor care au sapte sau mai multe episoade de dureri de gat in cursul unui an. Insa, doar un mic procent dintre cei care sunt supusi acestei proceduri au prezentat acest numar de episoade de dureri de gat intr-un an, conform studiului publicat in revista stiintifica British Journal of General Practice.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Birmingham au analizat datele medicale prelevate de la 1,6 milioane de copii din Marea Britanie, colectate intre anii 2005 si 2016. Autorii au descoperit ca majoritatea interventiilor chirurgicale de indepartare a amigdalelor au fost realizate in urma "indicatiilor care nu erau sustinute de dovezi". Doar 12,4% dintre copiii care au fost supusi procedurii prezentasera cinci sau sase episoade de dureri de gat cu douasprezece luni inainte de operatie, iar 44,6% avusesera intre doua si patru astfel de episoade.

Aproape unul din zece (9,9%) suferise un singur episod de dureri in gat inainte de amigdalectomie. Printre alte motive pentru care operatiile au fost realizate pe baza "indicatiilor care nu erau sustinute de dovezi" se numara sindromul de apnee in somn de tip obstructiv si alte tulburari de respiratie in timpul somnului.

Oamenii de stiinta au concluzionat ca 32.500 de copii din Marea Britanie – sapte din opt operati din aceasta cauza – supusi anual amigdalectomiei "nu ar beneficia" de pe urma ei. "In Marea Britanie, putini copii cu indicatii sustinute de dovezi vor fi supusi amigdalectomiei, iar sapte din opt dintre cei care sunt operati (32.500 din 37.000 anual) este putin probabil sa beneficieze" de pe urma interventiei, au notat autorii studiului.

Cercetatorii au precizat ca amigdalectomiile inutile costa NHS 36,9 milioane de lire pe an. "Potrivit concluziilor cercetarii, copiii afectati frecvent de dureri in gat sufera de obicei mai putine astfel de episoade in urmatorii unul-doi ani", a declarat Tom Marshall de la Universitatea Birmingham. "In cazul copiilor cu episoade de dureri in gat bine documentate (se observa o) imbunatatire a starii usor mai rapida dupa amigdalectomie, ceea ce inseamna ca operatia este justificata. Insa, studiul sugereaza ca cei cu putine episoade de dureri in gat nu au indeajuns de multe beneficii pentru a justifica interventia chirurgicala deoarece durerile in gat tind sa dispara oricum", a adaugat specialistul. "Copiii ar putea fi mai mult afectati decat ajutati de o amigdalectomie", a precizat el.