Lucruri care-ti afecteaza simtul gustului

0
93

Iti place sa analizezi aromele care compun fiecare fel de mancare si chiar sa ghicesti ingredientele? In unele cazuri aroma pe care o denota un anumit preparat depinde si de alti factori decat de lista stricta a ingredientelor utilizate la gatit. Odata ce stii care sunt elementele perturbatoare te poti asigura ca iei masa ideala fara sa lasi ca simtul gustului sa fie alterat de elemente care nu au nicio legatura cu reteta in sine. Aromele deosebite si compania placuta vor transforma rapid orice masa intr-o ocazie aparte. Iata ce factori pot avea afecta considerabil simtul gustului:
 
1. Culoarea ambalajului. Majoritatea producatorilor cunosc acest factor si expertii au constatat ca fiecare culoare transmite un anumit gust consumatorilor. De exemplu, in cazul conservelor s-a constatat ca prin simpla adaugare a unei dungi galbene clientii considera ca reteta a fost modificata, iar produsul contine mai multa lamaie. Acelasi lucru s-a intamplat si pentru cutiile de Coca Cola, cand compania a vandut bautura in cutii albe, in loc de culoarea obisnuita. Desi a declarat ca reteta era identica, consumatorii au fost convinsi ca fusese modificata, noteaza eva.ro.
 
2. Materialul din care sunt realizate tacamurile. In cadrul studiilor de specialitate s-a constatat ca acelasi tip de iaurt este considerat mai cremos si mai scump daca este gustat cu o lingurita usoara din plastic, fata de situatia in care se utilizeaza o lingurita din plastic mai gros. Și daca te gandeai ca pretul este important cand vine vorba despre tacamuri si mese delicioase, ei bine nu te ajuta deloc sa cumperi tacamuri din argint. Potrivit expertilor, mancarea are cel mai bun gust atunci cand se folosesc tacamuri din aur sau din otel inoxidabil. Argintul lasa un gust metalic, deloc placut cand savurezi felul tau de mancare preferat.
 
3. Muzica pe care o asculti. Daca iti place sa gatesti pentru familie si prieteni la cina si pui si muzica pentru a completa atmosfera, trebuie sa dai atentie melodiilor alese. Cele cu multe note inalte accentueaza perceptia gustului dulce cu pana la 15%. Poate ca nu vrei neaparat acest efect cand servesti friptura, dar nu strica la momentul desertului. Ar putea transforma o simpla placinta intr-un deliciu culinar.
 
4. Tipul de tacam pe care il folosesti. Potrivit specialistilor, branza este considerata mai sarata daca este gustata numai cu ajutorul unui cutit, fata de situatiile in care se utilizeaza o furculita, o lingura sau o scobitoare. Desi studiul respectiv a semnalat ca de regula cutitele nu sunt introduse in gura, diferenta de gust ar putea fi explicata prin gestul neobisnuit de a utiliza exclusiv cutitul.
 
5. Culoarea mancarii. Modificarea artificiala a culorii alimentelor poate crea o confuzie a gusturilor. In cadrul unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Bordeaux studentii care au gustat diferite sortimente de vin rosu care fusesera transformate in vin alb nu au descris gustul vinului in acelasi mod ca in momentul in care au gustat sortimentele identice la nuanta lor naturala. 
 
6. Greutatea tacamurilor si a farfuriilor. Felurile de mancare sunt percepute ca fiind mai cremoase si cu un gust special daca sunt servite cu ajutorul unor tacamuri mai grele sau daca se folosesc farfurii si platouri care nu sunt prea usor de mutat.
 
7. Modul in care este aranjata mancarea in farfurie. Conteaza si ce aspect are farfuria. Un aranjament ordonat si creativ are un impact pozitiv, in timp de haosul si amestecarea ingredientelor la intamplare nu va crea o impresie prea buna. Singura exceptie sunt legumele, care pot fi amestecate atata timp cat preparatul ofera o varietate de culori si texturi si are un aspect proaspat.
 
8. Felul in care este scris meniul. Daca se folosesc termeni precum „suculent”, „aromat”, „savuros”, clientii vor avea tendinta sa considere ca este mult mai gustos decat daca ar vedea simpla denumire a preparatului, cu pretul asociat.